EN

Archief

Discussie
Discussie

Face Value: The politics of facial recognition

Professionals Programma Nederlands Film Festival

27 september 2021
15:50 — 17:30


Locatie: Stadsschouwburg Utrecht
€11 (regulier) / €8 (student / CJP / 65+).
Het programma wordt ook online gestreamd.
Online tickets: €7,99

Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet —van smartphones tot aan grenscontroles. Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en doelwit van overheidscontroles. Voor het Professionals Programma van het Nederlands Film Festival organiseert IMPAKT een panel om deze thema’s te onderzoeken samen met beeldend kunstenaars en onderzoekers Heather Dewey-Hagborg, Christine Quinan en Nakeema Stefflbauer. Het panel is onderdeel van de tentoonstelling Face Value, te zien bij IMPAKT van 18 september t/m 10 oktober.

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. Omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft, zijn we ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt. Wanneer, waarom en hoe je herkend wordt is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting.

Tijdens de panel gaan we in gesprek met experts (beeldend kunstenaars en onderzoekers) over de politiek van gezichtsherkenning, gevolgd door een Q&A waarin jij ook vragen kunt stellen aan de sprekers. Vragen die tijdens het gesprek centraal staan:

  • Gezichten, stemmen en emoties worden voortdurend digitaal gescand, herkend en geprofileerd. Hoe beïnvloedt dit de manier waarop we naar gezichten kijken?
  • Welke sociaal-politieke gevolgen heeft het als een algoritme je gezicht reduceert tot een digitale barcode, en op basis van je uiterlijk aannames maakt over je identiteit?
  • Is het tijd om onze gezichten terug te eisen?

Met: Dr. Heather Dewey-Hagborg, Dr. Christine Quinan, Dr. Nakeema Stefflbauer en Ella Jakubowska.
Moderator: Rosa Wevers

 

Het panel is onderdeel van de tentoonstelling Face Value en is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, IMPAKT en het Nederlands Film Festival, gecureerd door Rosa Wevers. De tentoonstelling brengt verschillende kunstenaars samen die op een kritische manier bevragen hoe deze technologieën het gezicht in beeld brengen. Tegelijkertijd toont Face Value hoe gezichts-technologieën op alternatieve manieren kunnen worden ingezet.
Bezoek de tentoonstelling van 18 september t/m 10 oktober bij IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]

Lees meer over Face Value


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/impakt.nl/public_html/wp/wp-content/themes/impakt/components/content-blocks/component.php on line 107

Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief