EN

Archief

Event
Event

Cyborg Futures: Peter-Paul Verbeek

Inclusieve ethiek voor cyborgs

25 maart 2021
20:00 — 21:00


Locatie: Online programma
€ 2,50

Wat betekent het concept ‘cyborg’ nu nog in onze hyper-gedigitaliseerde wereld? Op 25 maart neemt hoogleraar Filosofie en Technologie Peter-Paul Verbeek ons mee in de geschiedenis van, en de veranderende relatie tussen mens en technologie in ons derde online evenement in de Cyborg Futures-reeks. Na afloop van de presentatie vindt een live Q&A plaats. Het programma maakt deel uit van IMPAKT’s webproject Cyborg Futures: Who Doesn’t Want to Live Forever? waarin we de rol van cyborgs, kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in onze moderne wereld verkennen.

We leven in een digitale samenleving. In deze sterk geglobaliseerde en interculturele context verkent Peter-Paul Verbeek het concept van de cyborg — en hoe we allemaal nieuwe cyborgs zijn geworden. Sterker nog: we zijn altijd al cyborgs geweest: we hebben ons in nauwe interactie met technologie ontwikkeld (denk aan het gebruik van medische protheses, schrijven of het gebruik van instrumenten als vormen van technologie). Betekent dit dat we van nature technologisch zijn geworden? Liggen technologie en kunstmatigheid in onze aard besloten? Wat is er dan nog menselijk aan de cyborg?

Dit zijn een aantal vragen die we in ons interactieve webproject Cyborg Futures proberen te beantwoorden. Naast de bijdrage van Peter-Paul Verbeek omvat het project tevens interviews, mini-lezingen en kunstwerken van Stelarc, Neil Harbisson, Anna Gimbrére, Joanna Bryson, Alain Bieber, Klasien van de Zandschulp & Ali Eslami, Lancel/Maat, Simon Dogger, Monobanda, Wouter van Noort, Dan Hassler-Forest, Anneke Smelik en vele andere kunstenaars en sprekers.

Cyborg Futures is een voortzetting van een Nederlands-Duitse partnership tussen NRW-Forum Düsseldorf en IMPAKT, in samenwerking met het Heartwire-collectief. Het project wordt gedeeltelijk ondersteund door het Consulaat-generaal in Düsseldorf en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

De eerdere evenementen kun je hier terugkijken:
Cyborg Futures: Stelarc (12 december 2020)
Cyborg Futures: Neil Harbisson (11 maart 2021)

 

Claim your spot


Deel

Event archief