EN

Archief

IMPAKT TV
IMPAKT TV

DNA Surveillance

IMPAKT TV uitzending met Heather Dewey-Hagborg

2 september 2021
20:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
Gratis

Wat zeggen sigarettenpeuken en kauwgom over onze identiteit? Welke verhalen kun je in ons DNA vinden?

In september duikt IMPAKT TV met kunstenaar en onderzoeker Heather Dewey-Hagborg in de wereld van DNA-surveillance. We gaan in gesprek over de politiek rond en de vertekeningen van DNA-analyse, en over het werk van de kunstenaar als biohacker.

Voor haar project Stranger Visions verzamelde Dewey-Hagborg haren, kauwgum en sigaretten van onbekende mensen, op straat, in openbare toiletten en in wachtruimtes in New York. Ze onttrok er DNA aan en maakte met behulp van software levensgrote, 3D-geprinte portretten die een indruk geven van hoe deze mensen eruit zouden kunnen zien. Het project werkt met de sporen die onbekende mensen onbewust hebben achtergelaten en wil aandacht vragen voor de voortschrijdende technologie van forensische DNA-fenotypering, de mogelijkheid van een cultuur van biologische surveillance, en de tendens naar genetisch determinisme.

Met de inzichten van Stranger Visions als vertrekpunt ontwikkelde Dewey-Hagborg Probably Chelsea, een collectie van dertig verschillende, mogelijke portretten van klokkenluider Chelsea Manning. De dertig portretten werden allemaal algoritmisch gegenereerd op basis van Mannings DNA. Toen Manning in de gevangenis zat, waar ze geen bezoek mocht ontvangen, stuurde ze de kunstenaar wat van haar wangslijmvlies waarmee haar DNA kon worden geanalyseerd. Genomische data kunnen veel verhalen vertellen over wie en wat jij bent. Probably Chelsea laat zien op hoeveel manieren jouw DNA als data kan worden geïnterpreteerd, en hoe subjectief het aflezen van DNA echt is.

Tijdens deze aflevering van IMPAKT TV gaan we in gesprek met de kunstenaar over haar projecten en de mogelijkheden en de risico’s van DNA-surveillance.

Claim your spot

Deze aflevering van IMPAKT TV maakt deel uit van de IMPAKT Tentoonstelling Face Value, die te zien is in het IMPAKT Centrum van 18 september t/m 10 oktober 2021 en gecureerd is door Rosa Wevers. Lees meer over Face Value hier


Deel

Event archief