EN

Archief

IMPAKT TV
IMPAKT TV

NFT: NON-FUNGIBLE TOKENS

Eerste IMPAKT TV uitzending over blockchain kunst

8 april 2021
20:00 — 21:00


Locatie: Online programma
€ 0
Tickets

Wat is deze nieuwste NFT blockchain-rage waar iedereen het over heeft? Tijdens de eerste IMPAKT TV uitzending op donderdag 8 april duiken we in de wereld van non-fungible tokens [NFT]. In tegenstelling tot populaire cryptomunten als bitcoin en ethereum, kunnen deze digitale verzamelobjecten niet onderling verhandeld worden. Blockchain maakt elke non-fungible token uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Deze kenmerken maken NFT’s bijzonder interessant voor de kunstwereld: een manier om digitale (lees: kopieerbare, reproduceerbare) objecten, verhandelbaar te maken. Met een NFT kan een persoon een unieke, overdraagbare aanduiding als eigenaar krijgen: een niet-inwisselbaar kenmerk van authenticiteit. Alles wat digitaal is, kan in potentie als NFT verkocht worden – illustraties, muziek, en zelfs een tweet. De afgelopen weken zagen we ook hoe een NFT kunstwerk voor miljoenen werd geveild door gevestigd veilinghuis Christie’s

Hierdoor wordt digitale kunst weer onderdeel van het speculatieve kapitalistische systeem van kunst aan- en verkopen, wat juist zo vaak door kunstenaars wordt bekritiseerd. Sterker nog: we begeven ons hier in het complexe en speculatieve landschap van het crypto-geld, dat ook nog eens bekend staat om zijn negatieve impact op het milieu.

Enerzijds lijken NFT’s een nieuwe kans voor kunstenaars om geld te verdienen met hun digitale kunstwerken. Anderzijds staan deze inkomsten in verhouding tot de energie die nodig is om de niet-inwisselbare certificaten van authenticiteit te ‘minen’? Wat zijn de risico’s en kansen voor de kunstwereld? Hoe duurzaam zijn NFT’s en blockchain technologie? Welke machtsstructuren en -dynamieken spelen hier een rol? Wie profiteert van deze nieuwe technologie?

Om deze vragen te beantwoorden, hebben we speciale gasten en experts uitgenodigd. Kunstenaar Simon Denny, die de ontwikkelingen in blockchain al jaren op de voet volgt. In zijn laatste werk NFT Mine Offsets aan de Petzel Gallery, creëert Simon Denny NFT kunstwerken (de eerste werd op 18 maart aangeboden via de NFT marktplaats superrare.co) als reactie en reflectie op de milieueffecten van deze technologieën.
Daarnaast hebben we kunstenaar Harm van den Dorpel te gast. In 2015 was hij de eerste kunstenaar die NFT’s aan een museum verkocht. Later richtte hij left.gallery op, een marktplaats voor blockchain-kunstwerken.

De hosts voor deze avond zijn Inte Gloerich en Michelle Franke (IMPAKT). Inte Gloerich verdiept zich sinds 2016 vanuit het Institute of Network Cultures (INC) in de sociale, culturele, en politieke aspecten van onder andere blockchain technologie. Ze promoveert aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de verschillende toekomstvisies die geuit worden door blockchainprojecten, -kunstwerken, en speculatieve ontwerpen. Bij het INC is ze verbonden aan het MoneyLab project, een netwerk van onderzoekers, kunstenaars en activisten die experimenteren met de digitale economie en met vormen van financiële democratisering.

 

Deze eerste IMPAKT TV uitzending wordt live gestreamd via YouTube.
Meld je hier aan om de streaming link direct in je inbox te krijgen. 

Register

 

De uitzending is onderdeel van de nieuwe maandelijkse IMPAKT TV serie. Iedere maand gaan we in gesprek over thema’s uit de actualiteit, zoals NTF’s, complottheorieën en de invloed van algoritmes op je muzieksmaak. Lees meer over IMPAKT TV.


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam