EN

Archief

Presentatie
Presentatie

Cyborg Futures: Neil Harbisson

The first person in the world with an antenna implanted in his skull

11 maart 2021
20:00 — 21:00


Locatie: IMPAKT TV online
€2,50
Tickets

“Ik draag geen technologie, ik ben technologie.” Woon op 11 maart de presentatie en live Q&A bij met cyborg-kunstenaar en activist Neil Harbisson. Onze gast is vooral bekend als de eerste persoon ter wereld die een antenne in zijn schedel liet implanteren en door de Britse regering wettelijk als cyborg werd erkend. Dit evenement maakt onderdeel uit van Cyborg Futures: Who Doesn’t Want to Live Forever?, het doorlopende webproject over de rol van cyborgs, kunstmatige intelligentie (AI) en robotics in onze moderne wereld.

Neil Harbisson, die sinds zijn geboorte kleurenblind is, liet een antenne in zijn hoofd implanteren — hij noemt het een “eyeborg” — waardoor hij zelfs kleuren kan zien die buiten het menselijke visuele spectrum vallen, van infrarood tot ultraviolet. In dit evenement zal Harbisson onder meer spreken over zijn Cyborg Foundation, een stichting die je helpt om je zintuigen te verruimen door één te worden met technologie – om een cyborg te worden. De stichting zet zich bovendien nadrukkelijk in om vraagstukken over de ethiek, vrijheid, zeggenschap en het eigendom van dit soort lichaam-extensies op de agenda van regeringen over de hele wereld te zetten: “Wij vinden dat regeringen over cyborg-rechten zouden moeten praten,” zegt Harbisson in zijn presentatie voor het IMPAKT webproject Cyborg Futures.

Met onze snelle technologische vooruitgang, gebruiken mensen als Neil Harbisson technologie om zichzelf uit te drukken en de wereld op een totaal andere manier te ervaren. We creëren robots die steeds levensechter worden en proberen we de grenzen van onze vergankelijke lichamen te overschrijden met behulp van technologische upgrades. Maar wat als mens en machine zo op elkaar gaan lijken dat ze niet langer van elkaar te onderscheiden zijn?

Dit is een van de vragen die we met ons interactieve webproject Cyborg Futures proberen te beantwoorden. Naast de bijdrage van Neil Harbissons presenteert het project tevens interviews, mini-lezingen en kunstwerken van Stelarc, Anna Gimbrére, Joanna Bryson, Alain Bieber, Klasien van de Zandschulp & Ali Eslami, Lancel / Maat, Simon Dogger, Monobanda, Wouter van Noort, Dan Hassler-Forest, Anneke Smelik, en vele andere kunstenaars en sprekers. 

Cyborg Futures is een voortzetting van de Nederlands-Duitse samenwerking tussen NRW-Forum Düsseldorf en IMPAKT, in samenwerking met HeartWire. Het project wordt ondersteund door het Consulaat-generaal Düsseldorf en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam