EN

Archief

Screening
Screening

Tainted Histories

Screening Tabita Rezaire

29 april 2021
20:00 — 21:00


Locatie: Online hoofdprogramma
€ 5,-
Tickets

Op 29 april presenteren IMPAKT en Creative Coding Utrecht een screening van Same Sex Biz en Sugar Walls Teardom van Tabita Rezaire. De videowerken nemen ons mee door cyberspace, en laten zien dat het niet alleen een plek is van verbinding en genezing, maar ook van geïnstitutionaliseerde vormen van uitbuiting en uitsluiting. In dit evenement bespreken we de complexe politiek en geschiedenissen van technologie met Camille Barton. Als interdisciplinair kunstenaar, educator en embodiment-onderzoeker, maakt Camille gebruik van afrofuturisme om creatieve interventies voor verandering te verbeelden.

Hoe worden structuren van racisme, seksisme, homofobie, transfobie, klassendiscriminatie, kolonialisme en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen ge(re)produceerd in online omgevingen en technologie? En hoe zorgen we voor onszelf en voor elkaar in cyberspace?

Geïnspireerd door het werk van Rezaire, verkent dit evenement het verband tussen technologie, het lichaam, gemeenschap en ecologie. We zullen ingaan op vragen zoals: Wat voor invloed hebben structuren van uitsluiting en exploitiatie op de ontwikkeling van technologie? Hoe ontleren we dominante, binaire, ‘Westerse’ en op uitsluiting berustende opvattingen over het lichaam, identiteit en technologie? Hoe kunnen we cyberspace inzetten voor educatie en healing?

Onze spreker, Camille Barton, is directeur van Ecologies of Transformation (2021- 2023), een tijdelijk masterprogramma van het Sandberg Instituut. In hun praktijk werkt Barton aan het doorbreken van de scheiding tussen geest en lichaam die dominant is in Westerse paradigma’s, om zo meer ruimte te creëren voor flexibel denken, holistische vormen van healing en het overbruggen van verschillen.

Het evenement wordt gehost door Rosa Wevers. Rosa is promovendus bij Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Momenteel onderzoekt zij kunsttentoonstellingen en -praktijken die zich kritisch tot surveillance verhouden en tactieken ontwikkelen waarmee we ons tegen controle kunnen verzetten. Voorheen was Rosa werkzaam als projectcoördinator van MOED (Museum of Equality and Difference). Rosa is co-host en coproducent van Kunstmatig, een podcast over het raakvlak van kunst en technologie.

Get your Tickets here

Bekijk ook het Facebook-event van het festival 

Tijdens het event Tabita Rezaire: An introduction hebben we ook de online tentoonstelling geopend. Hierin kun je alle werken uit de fysieke tentoonstelling ervaren, zoals Sorry for Real. In Sorry for Real (2015, 17 min) biedt ‘de westerse wereld’ haar excuses aan voor de gewelddadige geschiedenis van slavernij, kolonialisme en de voortdurende exploitatie van de Afrikaanse bevolking en hulpbronnen. We zien een smartphone-chat waarin ‘het Westen’ om vergeving vraagt. Maar wat is de functie van een verontschuldiging? Wie heeft er baat bij? Welke machtsstructuren schuilen er achter dit gesprek?

Bekijk de online tentoonstelling hier

Lees meer over Tabita Rezaire: Symbiose Immaculée, opent snel bij IMPAKT en het Centraal Museum.

Lees meer over Tabita Rezaire: Symbiose Immaculée hier

In de context van deze tentoonstelling IMPAKT en Centraal Museum organiseren een serie van publieke online events:

Tabita Rezaire: Een introductie
Screening en gesprek over de koloniale natuur van technologie. Bekijk het event hier terug:

Bekijk Tabita Rezaire een introductie hier

 

Tainted Histories is onderdeel van het programma van het online festival Rainbows End (22 april–2 mei 2021) dat georganiseerd wordt door Creative Coding Utrecht (CCU). Met een breed scala aan activiteiten zoekt deze multi-zintuiglijke kunstmanifestatie de grenzen van realiteit, intimiteit en spel op. Het 11-daagse festival is een onderdompeling in nieuwe realiteiten, met talkshows, filmvertoningen, performances, workshops en een online kunsttentoonstelling. Je kunt er seksspeeltjes hacken en in gesprek gaan over het belang van veilige digitale ruimtes, de impact van de complexe politiek en geschiedenissen van technologie, en vele andere onderwerpen.

Meer info hier 

 

 


Deel

Event archief