EN
Talk

Do Lovers Dream of Electric Cars?

Srećko Horvat

6 november 2021
19:30 — 20:30


Locatie: Het Huis Main Stage

Keynote en gesprek met Dan Hassler-Forest //

In dit keynotegesprek neemt Srećko Horvat je mee op een filosofische en visuele reis door de vroege 21ste eeuw, aan de hand van videofragmenten uit onder meer sciencefictionfilms en reclames.

Toen anderen in 1989 zo naïef waren om ‘het einde van de geschiedenis’ te vieren, publiceerde de Franse filosoof en psychotherapeut Félix Guattari zijn boek The Three Ecologies. Hij pleitte voor een uitbreiding van de definitie van ecologie, zodat deze niet alleen milieuaspecten zou omvatten, maar ook sociale relaties en menselijke subjectiviteit. Dertig jaar later vinden we onszelf terug op een historisch moment, waarop groen kapitalisme de overheersende reactie is op de steeds groter wordende planetaire crisis, wat in feite meer van hetzelfde is, maar dan met lithiumbatterijen.

Het antwoord op de maatschappelijke crisis is meer soberheid en surveillance, en het antwoord op de subjectiviteitscrisis behelst nóg meer vercommercialisering van sociale relaties en emoties. Dit antwoord op de subjectiviteitscrisis manifesteert zich vooral op het gebied van dating en de digitalisering van menselijk contact. De huidige pandemie leidde tot sociale isolatie en eenzaamheid, maar versnelde ook het proces waarin liefde, verlangen en sociale interactie tot handelswaar en kapitaal gemaakt worden. 

Dus zijn er overeenkomsten tussen minnaars en elektrische auto’s? Meer dan je denkt. Zijn de processen achter ‘groen kapitalisme’ en de huidige vercommercialisering van liefde niet gebaseerd op precies dezelfde logica van het planetair kapitalisme, dat niet alleen het oppervlak van de planeet heeft gekoloniseerd, maar ook de menselijke subjectiviteit? En wat nou als juist de liefde – en een emancipatoire transformatie van sociale relaties – ons kan genezen van de postapocalyptische melancholie en een uitweg biedt uit de huidige catastrofe?

Single ticket voor dit programma

Dagpas Zaterdag

Online festivalpas

*On the day of the event, single tickets are only available at the door.
**Online festival passes gives you access to the entire festival programme online. An online festival pass is also included for each day pass. Read more about the ticket types here

Photo by Oliver Abraham


Deel