EN

Archief

Tentoonstelling
Tentoonstelling

Face Value

Surveillance en identiteit in het tijdperk van digitale gezichtsherkenning

Geopend vanaf 18 september t\m 10 oktober
Openingstijden: 12:00 - 17:00 van woensdag tot zondag

Feestelijke opening: 17 september, 17:00 - 20:00 uur
Tickets

Reserveer tickets

Face Value onderzoekt de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret.

Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet (van smartphones tot aan grenscontroles). Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en doelwit van overheidscontroles.

 

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. Omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft, zijn we ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt. Wanneer, waarom en hoe je herkend wordt is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting. Biometrische technologieën identificeren personen op basis van lichamelijke kenmerken; maar uit onderzoek blijkt dat biometrische systemen bevooroordeeld zijn, en racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie kunnen vergroten. Face Value onderzoekt een paar urgente vragen:

Gezichten, stemmen en emoties worden voortdurend digitaal gescand, herkend en geprofileerd. Hoe beïnvloedt dit de manier waarop we naar gezichten kijken?

Welke sociaal-politieke gevolgen heeft het als een algoritme je gezicht reduceert tot een digitale barcode, en op basis van je uiterlijk aannames maakt over je identiteit?

Is het tijd om onze gezichten terug te eisen?

IMPAKT presenteert het werk van vijf kunstenaars(duo’s) die op een kritische manier bevragen hoe deze technologieën het gezicht in beeld brengen, wat de consequenties daarvan zijn en hoe we onze gezichten terug kunnen eisen. De werken in Face Value nodigen je uit om te reflecteren op wat er verloren gaat wanneer lichamen, stemmen en emoties worden gevangen in binaire code. Tegelijkertijd toont Face Value hoe gezichts-technologieën op alternatieve manieren kunnen worden ingezet om intieme en persoonlijke connecties tussen technologieën, lichamen en gemeenschappen mogelijk te maken. 

Kunstenaars: Effi & Amir, Heather Dewey-Hagborg, Josèfa Ntjam, Ningli Zhu, Martine Stig.
Curator: Rosa Wevers (Utrecht University)

De tentoonstelling Face Value kwam mede tot stand dankzij de genereuze ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Democratie & Media, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Pictoright Fonds en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in samenwerking met het Nederlands Film Festival.

Het concept voor deze tentoonstelling is ontwikkeld door Rosa Wevers binnen het Full Spectrum Curatorship Programme, het trainingsprogramma van IMPAKT voor opkomende curatoren met een specifieke interesse in mediakunst en de relatie tussen technologie en de samenleving.

Reserveer tickets

 

Nederlands Film Festival

De IMPAKT tentoonstelling Face Value is onderdeel van het programma Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival. Als onderdeel van dit programma kun je ook de tentoonstelling StorySpace bezoeken bij de Bibliotheek Neude, Utrecht, van 24 september – 1 october. Tijdens het Nederlands Film Festival zijn beiden tentoonstellingen vrij toegankelijk. Lees meer

Daarnaast organiseren we het online panel “Face Value: The politics of facial recognition” op maandag 27 september als onderdeel van het professionals programma van het Nederlands Film Festival.

Lees meer over het programma hier


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam