EN

Archief

Conferentie
Conferentie

Contemporary Curating: Radical, Digital, Diverse

Online conferentie over hedendaags cureren

19 februari 2022
16:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
Tickets:
Hele conferentie: €12,50
Afzonderlijke sessies: €5,-
Tickets

Voor welke nieuwe uitdagingen staat de hedendaagse kunst? Hoe zorgen we ervoor dat kunst een antwoord heeft op ingrijpende technologische en politieke ontwikkelingen? Ofwel: hoe blijft kunst eigenzinnig, hedendaags en radicaal? Om een antwoord te vinden op deze vragen organiseren we op zaterdag 19 februari de online conferentie Contemporary Curating: Radical, Digital, Diverse. Tijdens het event spreken we met internationaal bekende curatoren, waaronder een gesprek met Carolyn Christov-Bakargiev, directeur van Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea in Turijn. Het programma omvat ook twee paneldiscussies. Aan het ene panel wordt meegewerkt door Poka-Yio, medeoprichter van de Biënnale van Athene en Ine Gevers, directeur van de Stichting Niet Normaal INT; aan het andere door Doreen A. Ríos, directeur van of [ANTI]MATERIA, digitaal antropoloog, strateeg en curator Wade Wallerstein, en Valentina Tanni, curator en hoogleraar Digital Art aan de Politecnico Universiteit in Milaan.

Technologie en internet zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop we kunst maken, ervaren, presenteren, erop reflecteren en delen. Binnen deze context van snelle communicatie en kortstondige hypes stellen wij dat kunst moet provoceren en reageren op actuele maatschappelijke en politieke debatten. Kunst moet ook reageren op nieuwe ontwikkelingen – al dan niet gerelateerd aan technologie – binnen de kunstwereld zelf, zoals de opkomst van nieuwe vormen van digitale kunst en visuele talen (memes, NFT’s) en de nieuwe manieren waarop musea hun relatie met het publiek vormgeven.

Programme

16:00-17:30 uur
SESSIE 1
On Radicality and Autonomy 

Het populisme van de massamedia, de dynamiek van social media en de aandachtseconomie hebben ons politieke en maatschappelijke discours veranderd. Online en offline zijn er succesvolle voorbeelden van mensen die zichzelf laten horen: ze roepen machthebbers ter verantwoording, vechten tegen onrecht en koesteren inclusiviteit en diversiteit. Welke invloed heeft deze nieuwe dynamiek op kunst? Hoe verhouden deze positieve ontwikkelingen zich tot de kernwaarden van kunst zoals ambiguïteit, ironie en subversiviteit? Voor deze paneldiscussie over de vrijheid van kunst om radicaal en controversieel te zijn, hebben we twee curatoren uitgenodigd die bekend staan om hun inspirerende en uitdagende projecten. Het zijn Poka-Yio, beeldend kunstenaar, curator en medeoprichter van de Biënnale van Athene, en Ine Gevers curator, schrijver, activist en directeur van de Stichting Niet Normaal INT. Op basis van welke standpunten brengen zij met controversiële kunst en perspectieven een kritisch en productief gesprek op gang? Is de hedendaagse kunst radicaal en eigenzinnig genoeg? Hoe kunnen kunst en wetenschap bijdragen aan deze maatschappelijke en culturele discussies?

17:45-18:45 uur
SESSIE 2
Gesprek met Carolyn Christov-Bakargiev

Carolyn Christov-Bakargiev is curator, onderzoeker en wetenschapper. In 2019 ontving ze de 2019 Audrey Irmas Award for Curatorial Excellence. Momenteel is ze directeur van Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea en de Fondazione Francesco Federico Cerruti in Turijn, Italië. Christov-Bakargiev was curator van de 16e Biënnale van Sydney in 2008, de in brede kring geprezen dOCUMENTA (13) in 2012, en de 14e Biënnale van Istanbul in 2015. In haar projecten snijdt ze vaak ecologische of politiek-maatschappelijke thema’s aan, waarbij ze op zoek gaat naar verschillende vormen van kennis. Tijdens het gesprek gaat Christov-Bakargiev in op projecten bij Castello di Rivoli met betrekking tot digitale kunst en nieuwe media, de manier waarop ze deze projecten cureert, en de rol van musea bij het kweken van nieuwe allianties en perspectieven.

19:30-21:00 uur
SESSIE 3
Curating the Internet

De internetcultuur is aantrekkelijk en sexy, en spreekt veel mensen aan. Post-internet en digitale esthetiek hebben in de afgelopen jaren een duidelijk stempel gedrukt op tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Hoe kan kunst, met haar unieke en analytische perspectieven, reageren op de immense invloed van internet en kritisch afstand houden tot de kortstondige hypes in de internetcultuur? In deze paneldiscussie kijken we naar hoe je de nieuwste digitale kunst kunt presenteren – voorbij de vluchtige hypes – met directeur van [ANTI]MATERIA Doreen A. Ríos, digitaal antropoloog, strateeg en curator Wade Wallerstein, en Valentina Tanni, curator en hoogleraar Digital Art aan de Politecnico Universiteit in Milaan.
Het gesprek wordt gemodereerd door curator en onderzoeker Annet Dekker.

 

Je kunt zowel de hele conferentie als aparte sessies bijwonen.

Tickets voor de hele conferentie (3 sessies)

Tickets voor sessie 1

Tickets voor sessie 2

Tickets voor sessie 3

 

Full Spectrum Curatorship Conference 2022
Contemporary Curating: Radical, Digital, Diverse maakt deel uit van het Integraal Curatorschap Programma 2022. Dit curatorisch trainingsprogramma van IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] wil de kloof overbruggen tussen enerzijds theoretische kennis en anderzijds de praktische en inhoudelijke aspecten van curatorschap op het gebied van mediakunst en hedendaagse kunst die zich bezighouden met digitale technologieën en online-omgevingen. Lees meer over het programma en de deelnemers van de editie 2022.

 

Planet IMPAKT is ons virtuele gebouw voor online events.
Per event vind je hier naast de livestream veel extra content, links en artikelen om nog dieper in de thema’s te duiken. Via de chat kun je al je vragen stellen aan de sprekers en na afloop ben je van harte welkom om in de Rooftop bar met andere bezoekers (en vaak ook sprekers) na te praten.


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam