EN

Archief

Conversation
Conversation

In gesprek met Hans Schnitzler over media en technologie

Een filosofische preview op het IMPAKT Festival 2022 The Curse of Smooth Operations

4 oktober 2022
17:00 — 17:45


Locatie: Beeld en Geluid | Orange Stage
Je kunt het gesprekken gratis bijwonen in Hilversum of live online bekijken via de website van de Dutch Media Week.
Tickets

Ons leven is radicaal veranderd door media en technologie. Sociale media, gezichtsherkenning, robotisering, algoritmes en kunstmatige intelligentie zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Controleren wij technologie of controleert technologie ons? We proberen deze vraag te beantwoorden in een gesprek met Hans Schnitzler, filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor De Volkskrant. In Schnitzlers werk staat ethiek en de invloed van de digitalisering op de alledaagse leefwereld centraal. Hij schreef bij uitgeverij De Bezige Bij drie boeken over de invloed van technologie op mens en samenleving: Het digitale proletariaat (2015), Kleine filosofie van digitale onthouding (2017) en Wij nihilisten. Een zoektocht naar de geest van digitalisering (2021).

Het gesprek is een vooruitblik op het aankomende IMPAKT Festival 2022 The Curse of Smooth Operations, dat zal plaatsvinden van 2–6 november in Utrecht en online. Tijdens het IMPAKT Festival stellen we het publiek de vraag wie of wat nu eigenlijk onze verwachtingen van technologie bepaalt. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn als technologie niet werkt, onvoorspelbaar is of er helemaal mee ophoudt. Dit jaar nodigen we je met het festival uit om in de tegenovergestelde richting te denken: zou het zo kunnen zijn dat technologie het meest onbevredigend is als ze wél goed werkt of zelfs de verwachtingen overtreft? Alle facetten van deze tegendraadse stelling komen aan bod in een vijfdaags programma met keynotes, performances, panels, filmvertoningen en tentoonstellingen.

Bekijk het programma via impakt.nl

Over de Dutch Media Week
De Dutch Media Week vindt plaats van 3-9 oktober in Hilversum. IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] levert jaarlijks een bijdrage aan het programma waarin we een kritische blik werpen op urgente thema’s gerelateerd aan technologie, het internet en digitale media.


Op 7 oktober, presenteert IMPAKT op de Dutch Media Week ook CODE: Digitale rechten op de politieke agenda 

Read more


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam