EN

Archief

Event
Event

The Season of the Witch

Witchcraft in the digital age

20 januari 2022
20:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
€5
Tickets

In het eerste IMPAKT event van het jaar nemen we je mee naar de mystieke wereld van digitale hekserij. Op 20 januari spreken we over deze praktijken met kunstenaars en onderzoekers die in dit occulte veld werken: kunstenaar en ‘digitale heks’ Ginevra Petrozzi, feministisch auteur, kunstenaar en oprichter van The Digital Witchcraft Institute Danae Tapia en black queer non-binary storyteller en cyber-heks Cy X
Bestel je tickets hier
Het event wordt live gestreamd op planet.impakt.nl

Tickets

Digitale hekserij verkent de fantasmatische dimensies van onze digitale ervaringen en kan vormen aannemen die uiteenlopen van persoonlijke digitale healingpraktijken tot een wereldbeschouwing over veranderende narratieven rond technologie. Daarbij is de figuur van de heks in haar hedendaagse gedaante een boegbeeld geworden voor tal van sociale thema’s, zoals de emancipatie van niet-conventionele genderrollen (queer empowerment), een nieuwe relatie met de natuur in een door de klimaatcrisis geteisterde wereld, en verzet tegen de onderwerping van gemarginaliseerde volkeren. In de vorm van inheemse cybernetica kan hekserij een instrument zijn voor een hernieuwde oriëntatie op het inheemse in ons leven en op de kennis van onze voorouders. Vanuit dit perspectief kan de heks het magisch bezielde symbool worden van verzet tegen patriarchaat en witte suprematie, een heropleving van de feministische revolte die de gevestigde orde tegelijk bedreigt en verstoort. In bredere zin kan hekserij tegenwoordig ook worden geïnterpreteerd als een toepassing van cybernetica, zoals de ingewijde heks Mark Pesce ooit voor zich zag. De “technopagan” stelt cyberspace immers gelijk met magische ruimte, beide manifestaties van de verbeelding. 

We weten dat de term ‘heks’ ooit is gedefinieerd door de vervolgers en folteraars van vrouwen, en dat roept in onze tijd de vraag op of we de heks als symbool kunnen toe-eigenen, bevrijd van de mysogyne associaties van kinderloze oude tang of satanische nymfomane die er ooit onscheidbaar aan kleefden. Is het symbool van de heks misschien niet meer dan een laatste strohalm van onderdrukte mensen in een wanhopige tijd? Hoe kan een oeroude, archetypische grensfiguur concreet en niet louter symbolisch hulp bieden in ons diep beangstigend en geïndividualiseerd online omgeving?

De heks biedt een groot potentieel voor verandering in het digitale tijdperk, zij het speculatief of praktisch. Van het personage dat toverspreuken uitspreekt als ludiek protest tot het bieden van de nodige steun in de allianties tussen diverse strijden. In dit IMPAKT-evenement gaat een groep kunstenaars en onderzoekers die met digitale hekserij werken in gesprek over de aanwezigheid en de mogelijkheden van de heks in hun eigen praktijk en, in het verlengde daarvan, in de buitenwereld.

The Season of the Witch is samengesteld door Inez de Coo en vindt live plaats op Planet IMPAKT

Planet IMPAKT is ons virtuele gebouw voor online events.
Per event vind je hier naast de livestream veel extra content, links en artikelen om nog dieper in de thema’s te duiken. Via de chat kun je al je vragen stellen aan de sprekers en na afloop ben je van harte welkom om in de Rooftop bar met andere bezoekers (en vaak ook sprekers) na te praten.
Als de kers op de taart heb je met je online ticket ook na het event één week lang toegang tot een exclusieve selectie videokunstwerken on demand, speciaal samengesteld rondom het thema van het event. 

De exclusieve films zijn:
-Aflame, A Singing Sun (2019) by Naomi Blacklock
-Digital Esoterism: a techno-divinatory practice (2021) by Ginevra Petrozzi
-In Pursuit of Black Noise (2021) by Cy X
-How to Read a Spread with The Pendant Tarot Deck (2021) by Mayis Rukel

Lees meer over Planet IMPAKT

 

Meer occulte rituelen?
Bekijk ook het IMPAKT webproject Weird Gnosis

Met een selectie video’s en performances cureert Weird Gnosis een dialoog met kunstenaars en denkers die op een radicale manier het gewone ontregelen door ronduit ongewone dingen op te roepen, van de occulte rituelen van hekserij tot esoterische psychedelia. Met kunstwerken van: Camille BartonZach BlasYin-Ju ChenJoshua CitarellaErik DavisGeoffrey LillemonJuliette LizotteAgnes MomirskiSuzanne Treister en Ellie Wyatt.
Weird Gnosis is samengesteld door Inez de Coo and Marc Tuters.

Naar Weird Gnosis

 

Beeld: Ginevra Petrozzi, Design Academy Eindhoven. Fotografie: Pierre Castignola


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam