EN

Archief

IMPAKT TV
IMPAKT TV

IMPAKT TV met Don Letts

Punk, sociale onrust en de macht van muziek

12 mei 2022
20:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
€5
Tickets

tickets

 

Kijk op 12 mei naar onze volgende uitzending van IMPAKT TV met de legendarische Britse punk- en reggaefilmmaker, dj en musicus Don Letts. IMPAKT TV is een serie maandelijkse online-shows waarin we de spotlight richten op het werk van een speciale gast en met hem of haar reflecteren op de laatste ontwikkelingen en trends in de kunst, technologie en media.

Don Letts werd eind jaren zeventig bekend als de dj die een hele generatie punks bekeerde tot de reggae. Bezield door de doe-het-zelf-mentaliteit van de punk begon hij aan zijn eerste film, The Punk Rock Movie. Die film werd de opmaat tot meer dan driehonderd muziekclips voor een bonte mengeling aan artiesten, van The Clash via Public Image Ltd. tot Bob Marley en Black Grape. Van daaruit ontwikkelde hij zich naar documentair werk over artiesten als Gil Scott-Heron, The Jam, Sun Ra, George Clinton, en onlangs nog Sir Paul McCartney. Zijn twee meest recente documentaires zijn Two Seven Splash (2016) en Skinhead (2017); de eerste gaat in op de mythe en de realiteit van de ‘punky-reggae party’, de tweede laat zien hoe de skinheadbeweging van haar multiculturele wortels is geëvolueerd tot een ‘bedreigende en bekrompen subcultuur met een zware extreem-rechtse inslag’.

Letts is een nakomeling van de zogenaamde Windrush generation (inwoners van de Caraïben die na de oorlog als gastarbeiders naar Groot-Brittannië werden gelokt en waarvan de eersten aankwamen op het schip Empire Windrush) en de Britse politiek is altijd zichtbaar aanwezig geweest in zijn biografie en loopbaan. In de film Rebel Dread (2021) zien we hoe Letts’ leven zich afspeelt tegen de achtergrond van de maatschappelijke vijandigheid jegens immigranten en de altijd aanwezige dreiging van racisme – vanaf de jaren zeventig tot op de dag van vandaag.

We gaan met Don Letts praten over de vraag waarom tijden van maatschappelijke beroering cruciaal zijn voor het culturele leven, over de macht van muziek en over de telkens veranderende gedaante waarin de politieke strijd zich afspeelt. Vanuit dat gezichtspunt zullen we hem ook vragen naar zijn kijk op de gebeurtenissen van 2022 en zijn belangrijkste inspiratiebronnen in de hedendaagse kunst en cultuur.

Kijk op 12 mei om 20:00 uur via Planet IMPAKT.

 

About IMPAKT TV:
Every month we invite an artist, journalist, researcher or writer to discuss their work and the latest news and trends in art, tech and media, must-see exhibitions and events. IMPAKT TV is live-streamed every month at https://planet.impakt.nl 

The IMPAKT TV editorial team consists of Arjon Dunnewind (General Director at IMPAKT), Michelle Franke (head of PR at IMPAKT), Friso Wiersum (European Cultural Foundation, Expodium) and Rosa Wevers (PhD candidate Gender Studies at Utrecht University). Read more about IMPAKT TV

 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam