EN

Archief

IMPAKT TV
IMPAKT TV

IMPAKT TV met José van Dijck

Digitale platforms, data, algoritmen en onze democratie

24 november 2022
20:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
€5
Tickets

Prof. José van Dijck is bij ons te gast op IMPAKT TV. Van Dijck is hoogleraar Media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht en een belangrijke speler op het internationale terrein van de mediastudies. Met haar onderzoek onderstreept Van Dijck de noodzaak van een kritische blik op de invloed van digitale platforms, data en algoritmen op onze democratie.

Platforms als Google, Apple, Facebook/Meta en Amazon spelen een cruciale rol in ons digitale leven en sociaal verkeer en zijn sturende krachten geworden in de manier waarop maatschappijen zijn georganiseerd. Ze beloven ons met hun algoritmen snelle services en gepersonaliseerde aanbevelingen te kunnen leveren die ons leven gemakkelijker maken. De platforms zelf zijn echter gebaseerd op commerciële belangen en we kunnen er alleen aan deelnemen in ruil voor data over ons online gedrag. Van Dijck onderzoekt de invloed van die ‘platformisering’ op de vormgeving van samenlevingen en verkent hoe de digitale maatschappij anders georganiseerd kan worden op basis van publieke waarden als privacy en autonomie, in plaats van louter commerciële. 

 

Over IMPAKT TV
IMPAKT TV wordt elke maand live gestreamd op Planet IMPAKT. Voor elke uitzending nodigen we een kunstenaar, journalist, onderzoeker of schrijver uit om met ons te praten over de laatste ontwikkelingen en trends in de kunst, technologie en media. Daarvoor vragen we hun een video, meme, muziekstuk of ander stuk virale content te delen dat hen in hun werk heeft geïnspireerd. De redactie van IMPAKT TV bestaat uit Arjon Dunnewind (Algemeen directeur van IMPAKT), Michelle Franke (Hoofd pr van IMPAKT), Friso Wiersum (Europese Culturele Stichting, Expodium) en Rosa Wevers (Promovenda in Genderstudies aan de Universiteit Utrecht).

Lees hier meer over IMPAKT TV

 

Over Planet IMPAKT
Planet IMPAKT is ons virtuele gebouw voor online events. Per event vind je hier naast de livestream veel extra content, links en artikelen om nog dieper in de thema’s te duiken. Via de chat kun je al je vragen stellen aan de sprekers en na afloop ben je van harte welkom om in de Rooftop Zoom bar met andere bezoekers (en vaak ook sprekers) na te praten. Als de kers op de taart heb je met je online ticket ook na het event één week lang toegang tot Planet IMPAKT, de exclusieve content en kan je de uitzending terug kijken. 

Lees meer over Planet IMPAKT

 

 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam