EN

Archief

IMPAKT TV
IMPAKT TV

IMPAKT TV met Zach Blas

De politiek van Silicon Valley, AI en data

2 juni 2022
20:00 — 21:00


Locatie: Online: Planet IMPAKT
€ 5,-
Tickets

Tickets

Voor onze volgende uitzending van IMPAKT TV op 2 juni duiken we in de wereld van Silicon Valley, Kunstmatige Intelligentie (AI), data en het lichaam. IMPAKT TV is onze serie maandelijkse online events waarin we de spotlight richten op het werk van een speciale gast en met hem of haar reflecteren op de laatste ontwikkelingen en trends in de kunst, technologie en media. De komende uitzending draait om Zach Blas, kunstenaar, filmmaker en schrijver met een veelzijdige praktijk die video, computation, queer theory, performance en sciencefiction omspant.

Een wereld zonder geavanceerde technologie kunnen we ons niet meer voorstellen. Deze technologie is vrijwel onmerkbaar in ons leven geïntegreerd, en zo snel dat we het bijna niet kunnen bijhouden. De meest recente ontwikkelingen in de artificiële intelligentie lijken ons leven makkelijker te maken, maar we moeten ons blijven realiseren dat technologie nooit neutraal is. Zach volgt deze ontwikkelingen kritisch en belicht de verbeeldingswereld en filosofieën waarmee AI en Big Tech omgeven zijn. Zijn werk is een doorlopend onderzoek naar de politiek van AI.

Wat te zeggen van de nieuwe vormen van artificiële intelligentie? In welk opzicht weerspiegelen en reproduceren die systemen bestaande structuren van in- en uitsluiting? Wat zijn de uitdagingen waarvoor we door biometrische surveillance en predictive policing worden gesteld? Wat zijn de implicaties als het menselijk lichaam wordt herleid tot data? Het zijn dit soort vragen die centraal staan in het werk van Zach Blas, dat het publiek vaak achterlaat met een gevoel van ongerustheid. Met behulp van diverse media als video, computer en performance neemt Blas kritisch stelling tegenover de recente ontwikkelingen in Silicon Valley.

Blas’ werk The Doors (2019) maakte vorig jaar deel uit van het IMPAKT Webproject Weird Gnosis, een online tentoonstelling van video- en performancewerken om je mee te nemen op een reis naar de vreemdste delen van het Web. Zach Blas neemt hierin de verbindingen onder de loep tussen Silicon Valley en de Californische tegencultuur van de jaren zestig en de verkenningen van psychedelica, drugs en kunstmatige intelligentie uit die tijd.

Kijk op 2 juni om 20:00 uur via Planet IMPAKT.

 

Over IMPAKT TV:
Elke maand nodigen we een kunstenaar, journalist, wetenschapper of schrijver uit en bespreken zijn of haar werk plus de actuele trends en het laatste nieuws in de kunst, technologie en media, niet te missen tentoonstellingen en evenementen. IMPAKT TV wordt elke eerste donderdag van de maand live gestreamd op https://planet.impakt.nl 

De redactie van IMPAKT TV bestaat uit Arjon Dunnewind (Algemeen directeur van IMPAKT), Michelle Franke (Hoofd pr van IMPAKT), Friso Wiersum (Europese Culturele Stichting, Expodium) en Rosa Wevers (Promovenda in Genderstudies aan de R.U. Utrecht). Lees hier meer over IMPAKT TV

 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam