EN

Archief

Lecture
Lecture

What’s in a Word? Notes on Feminist Publishing

Delphine Bedel

29 november 2022
20:00 — 22:00


Locatie: Steenweg 26
7,50
Tickets

Na de lezing volgt een gesprek met Delphine Bedel. Gespreksleider: Anita Di Bianco.

In haar lezing What’s in a Word? Notes on Feminist Publishing behandelt Delphine Bedel de opkomst van het woord ‘feminisme’ in de 19e eeuw en de relatie met het uitgeversvak. Met de uitvinding van de Gutenberg-pers in 1450 werd uitgeven een domein van uitsluiting, want op enkele uitzonderingen na mochten vrouwen geen drukker, uitgever of bibliothecaris zijn. In Frankrijk veranderde deze situatie met de wet op de persvrijheid van 1881, waarbij zowel het woord feminisme als een feministische pers ontstonden. Bedel onderzoekt hoe het woord feminisme al in de jaren ’20 van de 19e eeuw begon te circuleren, en hoe tegenstrijdige definities bijna een eeuw lang naast elkaar bestonden op het gebied van geneeskunde, kunst en literatuur.

Delphine Bedel is mediakunstenaar, onderzoeker en uitgever, oprichter van Meta/Books en medeoprichter en voorzitter van Engagement Arts NL.

 

What’s in a Word? Notes on Feminist Publishing is onderdeel van het publieke programma van de IMPAKT Tentoonstelling The Curse of Smooth Operations, te zien op de Steenweg 26 (t/m 30 december 2022) en IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (t/m 8 januari 2023).

Lees meer over de tentoonstelling
Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam