EN

Archief

Panel Discussie

The Personal Equation: Measurement, Moving Image, Body and Environment

Met Ute Holl, Sasha Litvintseva & Beny Wagner en Mihnea Mircan

5 november 2022
15:15 — 16:30


Locatie: Het Huis Main Stage

De metrische revolutie, die de standaardmeter en -kilogram voortbracht die nu nog steeds in gebruik zijn, ontstond in het hart van de Franse Revolutie. Een universeel meetsysteem – gelijkelijk toepasbaar voor iedereen, ongeacht maatschappelijke positie – werd beschouwd als een voorwaarde voor het toepassen van gelijkheidsbeginselen. De oorspronkelijke meter werd berekend als één tien miljoenste van de afstand van de noordpool tot de evenaar. Enkele decennia nadat de officiële meter in platina was gegoten, ontstond een andere meetmethode, die de tijd berekende die de menselijke hersenen nodig hadden om een prikkel op de oogzenuw te registreren. Het interval, gemeten als een tiende van een seconde, werd ‘de persoonlijke vergelijking’ genoemd. Vroege filmtechnologieën kwamen voort uit de studie van de persoonlijke vergelijking: de ontdekking dat wanneer een reeks van tien of meer beelden binnen een periode van een seconde wordt afgespeeld, het menselijk brein wordt misleid en één enkele, continue beweging waarneemt.

Het vertrekpunt van deze discussie is afkomstig uit Constant (2022), een film van Sasha Litvintseva en Beny Wagner, die deel uitmaakt van de festivaltentoonstelling bij IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]. Samen met filmtheoreticus Ute Holl en curator Mihnea Mircan traceren de twee filmmakers de vele verbanden die bestaan tussen film- en meettechnologieën, en stellen ze vast wat er op het spel staat voor maatschappelijke en politieke agency in een wereld die gedefinieerd wordt door steeds verfijndere, alomtegenwoordige en obscure meetsystemen.  

 

Single Ticket

Wat is er nog meer te zien op zaterdag?

Bekijk het blokkenschema van zaterdag om de andere programma’s te bezoeken met jouw Festivalpas (5 dagen) of Dagpas (1 dag). Met deze passen kun je ook de festivaltentoonstelling The Curse of Smooth Operations bezoeken bij het IMPAKT [Centrum voor Media Cultuur] en de Steenweg 26.

Zaterdag Dagpas Festivalpas (5 dagen) Online festivalpas

Lees hier meer over de verschillende festival tickets


Deel
Website by HOAX Amsterdam