EN

Archief

Screening
Screening

Memories of Displacement

With Adnan Softić, Eliane Esther Bots, Zacharias Zitouni and Aylin Kuryel

1 december 2022
20:00 — 22:30


Locatie: Steenweg 26
7,50
Tickets

Na de filmvoorstelling volgt een gesprek met filmmakers Eliane Esther Bots en Aylin Kuryel en Alma Imamovic, een van de vertalers in de film In Flow of Words, gemodereerd door curator Florian Wüst.

Memories of Displacement neemt de Joegoslavische oorlogen van de jaren negentig als vertrekpunt. De vier films weerspiegelen meerdere narratieve trajecten die West- en Oost-Europa, Turkije en Algerije doorkruisen en met elkaar verbinden in relatie tot politiek geweld, gedwongen migratie en collectieve en persoonlijke herinneringen. De experimentele korte films gaan in op de rol en de beperkingen van taal: hoe verbeeld je de ervaring van exterritorialiteit en identiteitsverlies wanneer je deze afzet tegen het clichébeeld van de vluchteling? Hoe laveer je door de surrealistische positie tussen onpartijdigheid en emotie bij het vertalen voor de rechtbank? Hoe ga je om met een traumatisch verleden van deportatie en de tegenstrijdige relatie met het heden? Hoe verzet je je tegen vervolging door de staat met andere woorden dan die van jezelf?

Memories of Displacement was oorspronkelijk ontwikkeld voor het filmprogramma van Twister, een tentoonstelling in het neue Gesellschaft für bildende Kunst (nGbK), Berlijn, februari – april 2022.

Ships with goods and materials from all over the world bump into the Bibby Challenge with their waves
Adnan Softić
Duitsland 2020, 12 minuten

In Flow of Words
Eliane Esther Bots
Nederland, 2021, 22 minuten

first in first out
Zacharias Zitouni
Duitsland/Algerije 2019, 26 minuten

A Defense
Aylin Kuryel
Turkije/Nederland 2021, 16 minuten

 

Memories of Displacement is onderdeel van het publieke programma van de IMPAKT Tentoonstelling The Curse of Smooth Operations, te zien op de Steenweg 26 (t/m 30 december 2022) en IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (t/m 8 januari 2023).

Lees meer over de tentoonstelling


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam