EN
Tentoonstelling
Tentoonstelling

Creating Landscapes

Interactieve tentoonstelling bij Grounded in Fort Lunet I

21 mei 2022
— 29 mei 2022
13:00 — 19:00


Locatie: Grounded, Fort Lunet I, Utrecht
€5 (regular) / €4 (discount CJP, Upas, Student, <18)

Rondleiding: iedere dag om 15:00 uur en 17:30 uur (behalve op 21 mei)

Tickets

 

IMPAKT [Centrum voor mediacultuur] en het collectief Grounded presenteren in de week van 21 t/m 29 mei 2022 in Fort Lunet 1 Creating Landscapes, een interactieve tentoonstelling samengesteld door Paul Schmidt. Videogames en interactieve geluids- en storytellinginstallaties nemen je mee door vreemde omgevingen en brengen je in contact met planten, dieren en andere niet-menselijke wezens.

In een lege wereld komt het leven weer tot bloei bij elke voorzichtige stap die je zet – en verdwijnt als je vertrekt.
Je belichaamt een mystieke rivier en de dieren die deze voedt.
Een koor van fluisterende bomen vertelt je een verhaal over jezelf verliezen en eenworden met alles – maar het eindigt allemaal in een kaal en eenzaam landschap.
In een miniatuurwoud laten twee kinderen elkaar hun geheime speelplekken zien en delen hun sprookjes.
Volg de muziek van de natuurkrachten ontketend door een onsamenhangende samenleving.

Creating Landscapes nodigt uit onze omgeving op een nieuwe manier te verkennen en de kloof tussen mensen en niet-menselijke krachten te overbruggen. De scheiding tussen mens en natuur is een mythe, een geruststellend verhaal dat voorkomt uit ons wanhopige verlangen om wat ons angstig maakt te beheersen en te exploiteren. Maar wij zijn niet de baas.

De escalerende klimaatcrisis laat ons zien dat onze omgevingen – de landschappen waarin we leven – niet-menselijke krachten zijn die de voorwaarden scheppen voor ons overleven. In deze omgevingen zijn we allemaal hoofdrolspelers in een continue, wederzijds afhankelijke interactie.

De kunstwerken zijn genesteld in de Grounded gemeenschap in Fort Lunet, een ruimte voor creatieve makers. Vanuit de gemeenschap worden lokale projecten geïnitieerd waarin duurzaamheid centraal staat. Met games en installaties van: Cooperativa Matajuegos, Krillbite Studio, Moth Loths, Felix Ruiter, Felipe VDDS, Roel Weerdenburg en drift root collective.

 

Events programma:

Zaterdag 21 mei, 14:00 uur: opening

14:00 – 19:00 uur

Opening van Creating Landscapes met een rondleiding door curator Paul Schmidt, in aanwezigheid van twee van de kunstenaarscollectieven. Tijdens de opening vindt ook de première plaats van de geluidsinstallatie Naklank van Felix Ruiter, Felipe VDDS en Roel Weerdenburg, gevolgd door een gesprek met de kunstenaars.

Programma opening:

  • 14:00 uur: deuren open
  • 15:00 uur: openingswoord en rondleiding door curator Paul Schmidt
  • 15:30 uur: première concert Naklank
  • 16:00 uur: gesprek met makers Naklank

Reserveren is niet nodig

Zondag 22 mei: lokale voedselmarkt Grounded

13:00 – 19:00 uur

Een lokale markt in het fort, georganiseerd door het Grounded collectief, met lokaal geteelde groenten en planten, ambachtelijke producten en een kledingruilmarkt: breng je eigen kleding mee en zoek jezelf een chique nieuwe (gebruikte) garderobe uit. Ook: Grounded foodtruck en muziek!

Lees meer: https://www.facebook.com/events/835197927871414

Woensdag 25 - vrijdag 27 mei: Avondspelsessies

Kom samen de narratieve spellen van de tentoonstelling ontdekken. Eén spel per avond, en alle drie achter elkaar op zaterdag 28 maart. 

  • 25 mei, 18:00 uur: Atuel (Cooperativa Matajuegos)
  • 26 mei, 18:00 uur: Sunlight (Krillbite Studio)
  • 27 mei, 18:00 uur: This, too, shall pass (Moth Loths)
  • 28 mei: 14:00 uur: Atuel, 15:00 uur: Sunlight, 16:00 uur: This, too, shall pass

Reserveren is niet nodig.

Zondag 29 mei: Food Autonomy Festival

12:00 – 21:30 uur

Solidariteit zaaien, verzet kweken, autonomie oogsten

Het Food Autonomy Festival (FAF) stimuleert het verzet tegen het industriële voedselsysteem en de alternatieven ervoor door ruimte te maken voor het delen van kennis – een live samenkomst van verschillende mensen en bewegingen om van elkaar te leren en wegen te zoeken naar collectieve actie. FAF Utrecht vindt gedurende het weekend plaats op verschillende locaties en wordt afgesloten met een dagvullend openluchtprogramma bij Grounded op zondag 29 mei.

Lees meer: https://aseed.net/faf-6/

Creating Landscapes is een voortzetting van het werk van curator Paul Schmidt voor het programma Gamen op een Beschadigde Aarde voor het IMPAKT Festival 2020, met als belangrijkste onderdelen paneldiscussies, presentaties door studenten, workshops en een tentoonstelling van online games (games.impakt.nl) gericht op het potentieel van gaming   en interactieve/interventionistische kunst voor klimaatactivisme.

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van de Impulssubsidie van de Gemeente Utrecht.


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief