EN

Archief

Tentoonstelling
Tentoonstelling

Enter New Babylon

Een theatrale virtual en mixed reality-installatie

29 september 2022
— 15 oktober 2022
12:00 — 17:00


Locatie: IMPAKT Centre for Media Culture
€16 regulier / €6 (student / CJP / U-pas)
Tickets

29 september tot en met 15 oktober 2022 presenteert IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in samenwerking met Fondation Constant de theatrale virtual en mixed reality installatie Enter New Babylon.

Enter New Babylon is een virtual reality-project dat de mogelijkheden en grenzen van deze toekomstige wereld voor creatieve nomaden onderzoekt. Zet je koptelefoon op en stap in die ongrijpbare wereld van New Babylon. Het is de thuisbasis van de Homo Ludens en werd in de jaren zestig bedacht door de Nederlandse schilder Constant Nieuwenhuys (1920-2005). Jonge, activistische spoken word-artiesten en ontwerpers reflecteren op New Babylon via virtual en mixed reality in een theatrale installatie. Is het alles waar Constant van droomde of is het een nachtmerrie geworden?

EXTRA VERDIEPING?
Op zaterdag 1 oktober en zondag 9 oktober zijn er speciale introducties op de VR-ervaring door Kim van der Horst, directeur van Fondation Constant. Op beide dagen:
> 11:00 – 12:00: introductie in het Nederlands
> 17:00 – 18:00 uur: introductie in het Engels
De introducties zijn gratis op vertoon van je ticket voor Enter New Babylon. Vergeet niet een tijdslot te boeken, want de plekken zijn beperkt!

OVER
Enter New Babylon is een Mixed Reality Installatie met vier ervaringen, waar het publiek een eigentijdse reflectie op New Babylon kan ervaren. Met New Babylon formuleert Constant zijn toekomstvisie. Het project omvat een veelheid aan schetsen, tekeningen, teksten, maquettes en constructies die een futuristische stad voorstellen waarin de productiemiddelen collectief eigendom worden en de nomadische, creatieve en speelse mens centraal staat. De bewoners worden uitgenodigd om hun speelse menselijke natuur te ontdekken en te beleven.

Videokunstenaar Dennis Molema heeft de sector Grote gele van Constant (1967) omgevormd tot een digitaal 3D-model om als virtuele locatie voor Enter New Babylon te dienen. Oorspronkelijk is Grote gele sector een driedimensionaal schaalmodel.

Zes schrijvers van Poetry Circle Nowhere werkten drie maanden samen met vijf ontwerpers van de HKU. Onder leiding van Joris Weijdom van de HKU experimenteerden ze met de mogelijkheden van virtual en mixed reality en ontwikkelden ze vier totaal verschillende ervaringen, reflecterend op New Babylon.

Kunnen deze jonge makers nog dromen van een toekomst of verandert elke droom in een dystopie onder het gewicht van de uitdagingen van vandaag? Met deze vraag startte Kim van der Horst, stiefdochter van de kunstenaar, directeur van Fondation Constant en initiatiefnemer het project. Het antwoord is vier werelden, elk met hun eigen reflectie op de toekomst.

De ervaringen zijn Blooming New Babylon, Echo’s van het vergeten, Het verleden van een toekomst stad en We willen onze dagen niet vullen met spijt. Deze ervaringen zijn in het Engels. 

Scenograaf Guus van Geffen bouwde een installatie waarin de bezoeker de werelden beleeft en vervolgens ook toeschouwer wordt van andere bezoekers die de VR-werelden betreden.

Enter New Babylon is een productie van Constant 101 (Fondation Constant), Feikes Huis, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Over Het IJ en Poetry Circle.

 

Team: 
Schrijvers: Jasper Albinus, Steff Geelen, Roziena Salihu, Nabil Thkidousset, Nina Vermeulen, Luna Wicks
Ontwerpers: Emma Bourguignon, Juriaan Gregor, Morgan Henry, Bianca Lurvink, Aina Roca, René ’t Hart
Ontwerp 3D-model Grote gele sector: Dennis Molema
Artistiek team: Pol Eggermont, Guus van Geffen, Kim van der Horst, Dennis Molema, Lisa Weeda
Adviseur technische dramaturgie, coach conceptontwikkeling: Joris Weijdom
VR-ontwerper: Frank Bosma
Scenografie: Guus van Geffen
Geluidsontwerp: Jorg Schellekens
Productieleider: Leonie Baars
Locatiemanager: Ruben Coers

Dit project wordt ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Letterenfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst

 


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam