EN

Archief

Event
Event

Digital Colonialism

Een avond over kolonialisme in het digitale tijdperk

25 januari 2024
19:30 — 21:00


Locatie: IMPAKT Centre for Media Culture
€5
Tickets

Op 25 januari presenteert IMPAKT Digital Colonialism, een avond over een nieuwe vorm van kolonialisme in het digitale tijdperk. Deze hedendaagse vorm van onderdrukking overstijgt geografische grenzen en is in tegenstelling tot zijn historische tegenhanger, niet beperkt tot een specifieke mondiale regio; in plaats daarvan gebruikt het digitale technologie als middel voor uitbuiting en de generatie van winst. Denk aan de Big-Tech bedrijven als Facebook, Google en Amazon die hierin de koplopers zijn, profiterend van de data van gebruikers. Maar, naast datamining worden binnen digitaal kolonialisme ook de zwakkere juridische fundamenten in ontwikkelingslanden geëxploiteerd, waar geopolitieke concurrentie speelt rondom belangrijke metalen zoals kobalt en lithium die nodig zijn in het realiseren van digitale technologie. Naast dat het schadelijk is voor het milieu heeft deze vorm van exploitatie een enorme negatieve invloed op de levens van degenen die in deze regio’s wonen.

Een panel van kunstenaars, activisten en academici zal deze avond licht werpen op de oorsprong en complexiteit van het digitale kolonialisme, en de impact ervan op wereldwijde gemeenschappen.

We trappen het evenement af met een introductie door onze moderators Inte Gloerich en Gerwin van Schie, gevolgd door een reeks korte presentaties van o.a. Abdo Hassan, Chloë Arkenbout, Evelyn Wan en Gabriel Pereira welke ons door verschillende aspecten van digitaal kolonialisme zal leiden. Ze zullen cruciale vragen behandelen zoals: hoe profiteren Big-Tech bedrijven van het verzamelen van onze gegevens? Wat zijn de ecologische en sociale implicaties van deze vorm van kolonialisme in the Global South? En, belangrijker nog, hoe kunnen kunst en technologie worden ingezet als middelen voor verzet?

Samen zullen we strategieën verkennen om uitbuitende en onderdrukkende krachten van het digitale kolonialisme bloot te leggen en te confronteren.

Moderators: Inte Gloerich (promovendus bij Transmission in Motion aan de Universiteit Utrecht) en Gerwin van Schie (universitair docent Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht).

Beeld: New Extractivism (2020) door Vladan Joler


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam