EN

Archief

Screening
Screening

Beyond Architecture:

Goede architectuur is een visueel avontuur, een sculptuur waarin de mens zich kan onderdompelen. Onze stedelijke en industriele landschappen weerspiegelen de geschiedenis en bieden met hun publieke ruimte arena’s voor onverwachte interacties.

Muralla Roja – Milena Gierke
(Duitsland 2008, 35mm/DVD, 09:00 min.)
Milena Gierke’s ode aan een door Ricardo Bofill ontworpen huis dat zij de afgelopen veertig jaar regelmatig heeft bezocht. Een spectaculair gebouw zonder einde waar iedere stap nieuwe perspectieven en nieuwe uitzichten biedt. Een eye-opener als het gaat om hoe prachtig architectuur kan zijn.

Gunkanjima – Louidgi Beltrame
(Japan 2010, video, 33:00 min.)
Het mini-eilandje Gunkanjima voor de kust van Nagasaki heeft, doordat het volledig bebouwd is, de vorm van een slagschip gekregen. Het staat symbool voor Japans race naar de moderniteit en haar zorgvuldige geplande toetreding tot het industriële tijdperk. Beltrame duikt in de geschiedenis van dit fabriekseiland, een volledig op zichzelf staande habitat.

City of Progress – Justin Bennett
(Nederland 2009, video, 11:00 min.)
Justin Bennett, die onlangs nog de Ouborgprijs prijs van de Gemeente Den Haag won, laat in deze animatie zien hoe een stad organisch groeit van een kleine stip tot een ingewikkeld samenspel van lijnen en vormen waarin onze verlangen naar een utopia besloten ligt.

11 fragments of Japan – Paulien Oltheten
(Japan 2009, video, 20:28 min.)
De interesse van de Nederlandse fotograaf en kunstenaar Paulien Oltheten richt zich voornamelijk op de stad als publiek domein en het gedrag van mensen in de openbare ruimte. Als een onderzoeker speurt ze naar merkwaardige momenten, kleine gebaren en de onbedoelde performances die mensen soms geven in de publieke ruimte. Waar ze in haar vorige werk zich nog opstelde als passieve observator neemt ze in deze nieuwe video actief deel aan het werk, hetgeen een amusant en soms absurd resultaat oplevert.

Future past perfect pt. 3 (u_08-1) – Carsten Nicolai
(Duitsland 2009, video, 03:43 min)
Op een stille herfstavond in Tokyo probeert een man een flesje thee uit een machine te halen maar krijgt in plaats daarvan een kleine performance. Voor dit werk, dat doet denken aan Doug Ait- ken’s ‘Electric Earth’, gebruikte Carsten Nicolai, ook wel bekend als alva noto, een track van zijn album ‘Unitxt’ uit 2008.

 

 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam