EN

Archief

Conversation

Douglas Rushkoff in conversation with Sonia Shah

klimaatcrisis en de migratie van mensen, dieren en planten

29 oktober 2020
19:45 — 20:45


Locatie: Online hoofdprogramma

Conversation //

Luister naar de podcast op Spotify

Douglas Rushkoff is door MIT uitgeroepen tot een van de “tien meest invloedrijke intellectuelen ter wereld.” Voor het IMPAKT Festival 2020 gaat hij in gesprek met wetenschapsjournalist Sonia Shah. Zij leggen ons een prikkelende stelling voor: migratie is een natuurlijk fenomeen. Logisch dus dat mensen wegtrekken van plekken die door de klimaatcrisis aangetast worden. Waarom is migratie dan toch zo’n enorm beladen onderwerp?

In dit online gesprek zullen Rushkoff en Shah praten over de klimaatcrisis en de migratie van mensen, dieren en planten. Waar komt het idee van een vaste habitat vandaan? Hoe kunnen we het politieke klimaat dat migratie demoniseert, veranderen en ons in plaats daarvan concentreren op de voordelen ervan? We leven gezamenlijk op een planeet in beweging; dieren en andere organismen trekken massaal naar de polen of grote hoogten, en sommige mensen worden al uit hun geboorteland verdreven door oorlog, overstromingen, stijgende zeeën en groeiende woestijnen.

In haar meest recente boek The Next Great Migration: The Beauty and Terror of Life on the Move betoogt Shah om migratie te zien als een oplossing in plaats van een probleem. Rushkoff en Shah zullen ook ingaan op Pandemic, Shahs boek uit 2016, over de geschiedenis van virale infecties. Shah legt een verband tussen de manier waarop we omgaan met onze planeet (denk aan het verbranden van fossiele brandstoffen, verlies aan biodiversiteit, ontbossing, fabriekslandbouw, de handel in wilde dieren en meer) en de verspreiding van infectieziekten. 

 

Deze serie bestaat uit twee gesprekken tussen Rushkoff en bijzondere gasten over actuele onderwerpen. Mis ook niet het gesprek met Julia Watson over technologie en inheemse kennis


Deel