EN

Archief

Discussie

DELETE CONTROL: HIVOS FREE INTERNET PANEL

27 oktober 2012
19:00

Locatie: Theater Kikker
5,00

Samen met Hivos organiseert Impakt een panel over vrijheid van meningsuiting op het internet. Het internet en sociale media spelen een grote rol bij democratiseringsprocessen. Je mening vrij en open op het internet verkondigen is echter lang niet overal een vanzelfsprekendheid. Zo wordt de blogger Bassel Khartabil sinds maart 2012 gevangen gehouden door de Syrische autoriteiten.

Vooral in fragiele staten – maar niet alleen daar – staan media zwaar onder druk. Censuur, vervolging van journalisten, opschorting van persvrijheden, beperking van mobiel en internetverkeer zijn aan de orde van de dag. Vrije uitwisseling van informatie, ruimte voor expressie en actieve burgerparticipatie zijn essentiële voorwaarden voor een dynamische en democratische maatschappij.

Voor het Hivos Free Internet Panel zijn experts en vertegenwoordigers van diverse belangrijke spelers uitgenodigd, uit de Arabische wereld en daarbuiten.

Moderatie: Kirsten van den Hul (AD columnist, onafhankelijk change agent en VN Vrouwenvertegenwoordiger 2011)

Panel:

Harout Ekmanian (Syrië/Armenië) is freelance journalist. Zijn artikelen en verslagen zijn gepubliceerd in onder meer Syrië, Armenië, Griekenland en de VS. Daarnaast organiseert hij in Aleppo de Syrische editie van PechaKucha Nights, een serie wereldwijde sociale evenementen en bijeenkomsten. Ook werkt hij aan ontwikkelingsprojecten en workshops ter bescherming van cultureel erfgoed.

Mohamad Najem (Libanon) is medeoprichter van de Social Media Exchange (SMEX) in Beirut. SMEX begeleidt non-gouvernementele organisaties, burgerrechtenorganisaties en politici bij het inzetten van internet voor sociale verandering. Daarnaast stimuleert de organisatie sinds enkele jaren de inzet van sociale media voor sociale verandering door het geven van trainingen aan gemeenschappen door heel Libanon.

Jillian C. York (VS) is directeur van de afdeling International Freedom of Expression bij de Electronic Frontier Foundation. Ze schrijft regelmatig over het vrije woord en politiek op het internet, voornamelijk met betrekking tot de Arabische wereld. Haar werk is gepubliceerd door onder meer Al Jazeera, The Atlantic, The Guardian, Foreign Policy en Bloomberg.

Rami Jarrah (Syrië/VK) is een democratisch activist, en oprichter van de ANA New Media Association, het eerste onafhankelijke media-agentschap van Syrië. Tijdens de Syrische burgeroorlog is hij door verschillende internationale media geciteerd onder het pseudoniem Alexander Page.

Sanne Stevens (Nederland) is socioloog en wijdt zich volledig aan het wereldwijde web en de meerstemmigheid ervan. Momenteel werkt ze als webredacteur voor de Nederlandse NGO Hivos en is ze coördinator van de ‘#Delete Control’ campagne over internetvrijheid.

Zafka Zhang (China) is medeoprichter van China Youthology, een adviesbureau dat consumentenonderzoek doet voor marketing gericht op Chinese jongeren. Daarnaast was hij het hoofd van de onderzoeksafdeling bij HiPiHi (een Chinees virtueel platform) en adviseur van de Association of Virtual Worlds en is nog steeds vooraanstaand deskundige op het gebied van Chinese subculturen, muziek, kunst en digitale marketing.


Deel