EN
Part of Don’t Be Evil

UNKNOWN LABEL

Nicolas Gourault

France / Germany 2023
Multi-channel video installation (17:00 minutes)

Het begon allemaal met een merkwaardig toeval. In 2018 investeerden Duitse autofabrikanten, verrast door de komst van Google en Tesla, veel geld in onderzoek naar autonome voertuigen. Ze verzamelden een immense hoeveelheid gegevens van autosensoren. Die gegevens moesten verwerkt worden. In datzelfde jaar werd Venezuela getroffen door een enorme economische crisis. Duizenden arbeiders verloren hun baan en velen van hen zochten hun heil bij online platforms voor microwerk. Zo vonden ze werk in het duiden van de duizenden beelden die werden gegenereerd door de Duitse autofabrikanten.

Deze video-installatie onderzoekt de dagelijkse realiteit van online microwerkers in de Global South, die beelden interpreteren voor zelfrijdende auto’s. De video-installatie onderzoekt machtsasymmetrieën en neokolonialistische uitbuiting in relatie tot de menselijke arbeid die nodig is om AI-systemen te trainen. Unknown Label geeft een podium aan de onzichtbare mensen die een bijdrage leveren aan hoe machines de wereld zien.

This work was realised within the framework of a European Media Art Platform residency program at Werkleitz – Centre for Media Art with support from the Creative Europe Culture Programme of the European Union.


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam