EN
Part of Face Value

How do you see me?

Heather Dewey-Hagborg

(United States)
2019, mixed media installation,  6:03 minuten

Wat betekent het om herkend te worden door gezichtsherkenningstechnologie? Hoe kijken digitale systemen naar ons en welke informatie slaan ze op? How do You See Me is een zelfportret dat inzicht geeft in de manier waarop technologieën menselijke gezichten waarnemen. Hoewel de portretten voor mensen onherkenbaar zijn als gezicht, zijn ze dat wel voor gezichtsherkenningssystemen. De installatie confronteert ons met de grenzen van de menselijke en technologische blik, en maakt zichtbaar wat er in de digitale transformatie verloren gaat.

How do you see me? bestaat uit twee fases: detectie en herkenning. De eerste fase (aangeduid met groene vierkanten) laat een witte ovale vorm zien. Dit zijn de kleur en vorm die door een gezichtsherkenningssysteem als gezicht worden gedetecteerd en weerspiegelt hoe lichte huidskleuren de standaard zijn waarop deze systemen zijn afgesteld. Die standaard is een belangrijke oorzaak van algoritmisch racisme, en het feit dat mensen (met name vrouwen) van kleur vaak niet goed herkend worden door deze systemen. 

De tweede fase (aangeduid met blauwe cirkels) toont hoe het systeem het gezicht van de kunstenaar probeert te herkennen. Dewey-Hagborg heeft door middel van een ‘adversarial machine learning’ algoritme een reeks beelden gecreëerd die sterk van elkaar verschillen maar allemaal gebaseerd zijn op haar eigen zelfportret. Met deze algoritmisch gegenereerde beelden probeert ze haar eigen blik terug te richten op de gezichtsherkenning, om zo het systeem beter te leren kennen.


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam