EN
Part of Face Value

Places of Articulation: Five Obstructions

Effi & Amir

(België)
2020, mixed media installation, 22 minuten

Zijn stemmen het nieuwe doelwit van grenscontroles? Places of Articulation: Five Obstructions is een video-installatie waarin systemen van automatische dialect-detectie onderzocht worden. Deze stemherkenningssystemen worden sinds 2018 door de Duitse immigratiedienst gebruikt bij asielprocedures, en kunnen aan de hand van stem en mondbewegingen identificeren uit welke regio iemand afkomstig is. Het project roept de vraag op hoe deze technologie de stem tot nieuwe grens maakt, en toont hoe het verweven is met structuren van in- en uitsluiting.

Places of Articulation: Five Obstructions toont vijf verhalen over de politieke, belichaamde en auditieve dimensies van de stem. Terwijl de individuen hun verhaal vertellen wordt hun stem geanalyseerd, gemeten en gevisualiseerd. In het interactieve deel van de installatie kun je een visualisatie van je eigen stem bekijken. Places of Articulation: Five Obstructions refereert aan de sjibbolet (het ‘herkenningswoord’), een van oorsprong Bijbelse term die gebruikt werd om op basis van uitspraak vast te stellen of iemand tot een bepaalde groep behoort. Ditzelfde mechanisme wordt tegenwoordig toegepast in Europese asielprocedures. Daarmee is ook de stem een doelwit geworden van overheidssurveillance.

De illustraties zijn afkomstig uit een handleiding voor medewerkers van de Duitse Immigratie Organisatie (BAMF) om asielaanvragen te beoordelen.

 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam