EN
Installation
Installation
Part of Betweter Festival

Fake News

Jeroen van Loon

In onze huidige, door sociale media gedreven samenleving, is de grens tussen waarheid en fictie soms lastig te trekken. Wat is de waarheid en wat is onze eigen interpretatie? Tijdens Betweter presenteert IMPAKT de installatie Fake News (2021) van Jeroen van Loon. In deze driedelige video-installatie zien we het het hele verhoor van Facebook oprichter Mark Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat op 10 april 2018. Zuckerberg werd ondervraagd vanwege een groot privacy-lek van Facebook gebruikers. Hij werd verdacht van het doorverkopen van gevoelige informatie. Tijdens het verhoor wordt gesproken over de privacy van Facebook gebruikers en het tegengaan van verspreiding van nep-nieuws. 

Wat Jeroen van Loon aan deze video opname heeft toegevoegd, zijn gezichtsfilters die ook vaak worden gebruikt in apps als Snapchat en Instagram om een augmented reality-laag toe te voegen aan je selfie-foto’s of -video’s. Elk gezichtsfilter kan, afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt, verschillende betekenissen hebben: we zien hoe Mark Zuckerberg zichzelf verbergt achter een zonnebril en een brandend dollarbiljet vasthoudt. Even later is hij veranderd in een schurk uit een Western-film. 

In Fake News worden gezichtsfilters gebruikt om Zuckerberg en de leden van de Senaatscommissie visueel te bekritiseren op hun visie op nepnieuws, de privacy van Facebook-gebruikers en de mogelijke toekomstige regulering van Facebook. Fake News geeft een eerlijker beeld van de verschuivende machtsbalans tussen techbedrijven en de politiek.

Fake News is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het KF Hein Fonds en IMPAKT.

Lees meer


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam