EN
Part of Modern Love

You Will Be Free

Juliet Jacques

(Verenigd Koninkrijk)
2017 – Video – 10 minuten en 15 seconden

 

‘Gelukkig ben ik niet de eerste persoon die je vertelt dat je nooit dood zult gaan,’ schreef de Amerikaanse schrijver en actrice Cookie Mueller in 1989 aan haar terminaal zieke man, de cartoonist Vittorio Scarpati. ‘Je verliest simpelweg je lichaam. Je zult dezelfde zijn, alleen hoef je je niet meer druk te maken over de huur of de hypotheek of modieuze kleding.’ Omdat Scarpati klaplongen had als gevolg van een door AIDS veroorzaakte longontsteking, konden de geliefden niet meer met elkaar spreken: Muellers woorden maakten deel uit van een project waarbij ze communiceerden door middel van zijn tekeningen en haar teksten. In de paar maanden tussen zijn en haar eigen dood maakte ze hiervan de tentoonstelling Putti’s Pudding.

De video You Will Be Free (2017) van Juliet Jacques neemt Muellers monoloog als uitgangspunt voor een meditatie over de HIV/AIDS-epidemie en zowel het Anglo-Amerikaanse politieke antwoord daarop, als sterfelijkheid en de betekenis van de dood. Voor de video gebruikte ze archiefbeelden uit de jaren ’80 – van de queermusical City of Lost Souls (1983) van Rosa von Praunheim en de Alternative Miss World-competitie in London in 1985, en uit andere bronnen – en daarnaast ook voorpagina’s van kranten, foto’s en computerspelletjes. Juliet Jacques’ script voor de video wordt prachtig verteld door Anna-Louise Plowman. De video stelt onderzoekende vragen over wat het betekent om een lichaam te hebben, of het een gevangenis kan zijn en hoe we na onze dood herinnerd zouden kunnen worden.

(tekst op het werk door Juliet Jacques)
De film was een opdracht van Studio Voltaire in Londen, die ook de eerste presentatie verzorgde. Dank aan de kunstenaar & Studio Voltaire, London

Portret door Robin Silas Christian


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam