EN

Archief

Panorama

VIRTUAL ABSTRACTION

31 oktober 2013
21:00

Locatie: Theater Kikker

Event #1 Virtual Abstraction

Aline Baggio doet onderzoek naar de oorsprongen van kapitalisme in Nederland. Voor Blacked Thursday filmde ze in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Ze mocht het materiaal niet gebruiken, maar vond daarvoor een stilistische oplossing. Het typeert de imago-gevoeligheid, controledrang en ondoorzichtigheid van financiële instellingen.

Oorspronkelijk vanuit een onderzoek ontastbare stromen in kapitalisme en in filosofie, raakte Dagmar Schürrer geboeid door het idee van abstractie. In de gefragmenteerde beeld- en tekstcollage IMAGINE: [ABSTRACTION NO1] is daarnaast een rol weggelegd voor technologie, science fiction en het internet.

Het is 1992 in Triangular Stories van Henrike Naumann. Twee VHS tapes, hier op enkel scherm vertoond, hebben dezelfde datum van opname. Het leven van drie tieners in Duitsland lijkt herkenbaar, maar in de video’s ontvouwt zich steeds meer wrange informatie over de setting van het verhaal.

Jonas Lund werkt op het raakvlak van kunst en internet. Hoe zet je deze dagelijkse virtuele werkelijkheid naar je hand? Hij ontwikkelde de interactieve webbrowser We See In Every Direction, die de cursors van duizenden mensen over de hele wereld op hetzelfde moment synchroniseert en hield daarmee de eerste Official International Surfparty in mei 2013. Ook ontwikkelde hij Paint Your Pizza, een website waarop je met ingrediënten kunt tekenen hoe je pizza eruit komt te zien. Reality is there where the pizza delivery guy comes from.

In Eyes on the Moon van Jill Kennedy volgen we de sporen van een ruimteraket, het hoofd van een pandabeer en opblaasbare ballen, van hier tot in de ruimte.

Cultuurwetenschapper Melvin Wevers geeft in zijn YouTube Anthology: Virtual Plaza inzicht in het niet geheel toevallige gebruik van commerciële internetesthetiek en stock images in videoclips. Waar gaat dat over?!


Deel