EN

Archief

Screening

FOURTH CULTURE KIDS

27 oktober 2012
15:00

Locatie: Theater Kikker
8,00

‘Third Culture Kid’, is een term die vaak wordt gebruikt om kinderen te omschrijven die tussen twee culturen opgroeien – zoals de dochter van een traditioneel Keniaans stamhoofd die in Zwitserland op kostschool zit. Maar hoe zit het met de nieuwe generaties die zullen opgroeien tussen steeds verder vervagende culturele scheidslijnen – en steeds meer ook onder de hypnagogische gloed van het internet? Ooit werden tweedehands auto’s in het Oostblok geruild met Levi’s jeans en koesterde men illegaal opgenomen cassettebandjes van Michael Jackson, maar nu maken de ‘Fourth Culture Kids’, de kinderen uit de vierde cultuur, hun eigen popcultuur. Dit programma belicht de tijdloze heerlijkheid en de ‘growing pains’ van de adolescentie, zoals nu beleefd wordt temidden van verschuivingen in taal, waarden en esthetiek: westerse memes, sport en amusement geherprogrammeerd voor en door het Mondiale Zuiden.

Kitintale – Yann Gross (Oeganda 2008, 11:36 min)
Een ontmoeting met baanbrekende skateboarders uit het Oegandese Kitintale.

Bikelordz: Stunts and Styles from Accra – Mikey Freedom Hart (Ghana 2011, excerpt)
Een korte documentaire over een DIY-fietscultuur in Ghana: door jongeren uitgevonden, en doorgegeven aan volgende generaties.

Heavy Metal in Baghdad – Eddy Moretti and Suroosh Alvi (VS/Canada 2007, 01:48 min.)
Een documentaire over de Iraakse heavy metal band Acrassicauda (de Latijnse naam voor een dodelijke zwarte schorpioen), vanaf de val van Saddam Hoessein tot hun vlucht uit Irak.

Sh*t Punjabi/Ghanaian Moms Say – Superwoman/ GirlsLoveYourCurls (Canada 2012, 07:07 min.)
De meme die maar niet wil verdwijnen, nu door elke generatie van de diaspora aangepast om liefdevol de spot te drijven met hun ouders. Een paar van de grappigste recente toevoegingen aan de canon.

Mexican Emos Unite! – bbC (GB/Mexico 2008, 02:55 min)
BBC World News doet verslag van het gevecht tussen emo’s en punks in Mexico.

Indonesian Little Monsters Flash Club – projectlilmonid (Indonesië 2012, 10:37 min)
Hoewel Lady Gaga haar concerten in Indonesië moest afzeggen, regelden haar grootste fans voor haar een flash mob in Jakarta.

Cabo Snoop “Windek” Music Video (Angola 2010, 03:50 min)
Angolese kuduro-superster Cabo Snoop schetst een zoet beeld van stijlgevoelige jongeren door het oog van moderne technologie.

Just a Band “Ha-He (Makmende)” – Jim Chuchu and Mbithi Masya (Kenia 2010, 05:25 min)
‘Makmende’ is een extreem virale muziekvideo in jaren ’70-stijl van Just a Band uit Kenia.

Cheng Zhang De Fan Nao (Growing Pains) – Rutherford Chang (China/VS 2012, 24:15 min)
Een herinterpretatie van dé Amerikaanse sitcom ‘Growing Pains’ door middel van de stemmen van de Chinese generatie van na de jaren ’80 die is opgegroeid met deze serie, een van de eerste westerse programma’s die op de Chinese televisie te zien was.

 

 


Deel