EN

Archief

Screening

GLOBAL SOUTH FUTURISM: LOCAL MYTHOLOGIES AND SCIENCE FICTION + FUTURES DREAMING

27 oktober 2012
13:00 — 15:00


Locatie: Theater Kikker
8,00

‘De post-westerse wereld is er al. Ze is alleen niet erg gelijkmatig verspreid’. Deze parafrase op de woorden van sci-fi-auteur William Gibson zal onder de loep genomen worden aan de hand van een verzameling van vaak bizarre en humoristische films. Is de toekomst niet beter te beschouwen vanuit een ander perspectief dan het westerse? Een #NMW programma met de baanbrekende erfenis van het Afrofuturisme, hedendaagse sci-fi van het zuidelijk halfrond, lokale mythologieën in hedendaagse settings, filmtrailers, vintage, pseudo-documentaires en nog veel meer.

Dit screeningprogramma is gecombineerd met de talk Fake, Hack, Innovate, zie onderaan.

‘2016’ -Nyankonton productions Man Kumfo (Ghana, 2011, trailer)

Rockson Emmanuel (Ghana, 2011, trailer)

Iconische sciencefictionfilms als ‘The Predator’ en ‘The Terminator’, maar dan van puur Ghanese makelij.

Endhiran – S.Shankar (India 2010, excerpt)

Athisayan – Vinayan (India 2007, excerpt)

In de Bollywood-versies van The Matrix en The Hulk worden nog veel ambitieuzere visuals gecombineerd met een uiterst lokale context.

Dünyay Kurtaran Adam (The Man Who Saved the World) – Cetin Inanc (Turkije 1982, excerpt)

Deze cultklassieker uit 1982 wordt ook vaak de ‘Turkse Star Wars’ genoemd vanwege het nonchalante gebruik van niet-geautoriseerde fragmenten uit de Amerikaanse film ‘Star Wars’, maar het is een uitermate origineel meesterwerk van sci-fi pop-pastiche.

Space is the Place – Sun Ra (VS 1974, excerpt)

De intro op de enige echte Space is the Place, door visionair musicus Sun Ra.

The Pakistani Starfleet: dOvestar Chronicles – Kenny Irwin (VS 2009, 09:04 min)

Nog een versie van de Star Wars-sage, nu gesitueerd in een toekomst waarin de heldhaftige Pakistaanse Starfleet het hele melkwegstelsel moet beschermen tegen diabolische duiven.

Piercing Brightness – Shezad Dawood (GB 2011, excerpt)

Een Chinese jongen en meisje belanden met een ruimtevaartuig in het Engelse East Lancashire, op zoek naar de ‘Roemrijke 100’ die duizenden jaren geleden naar deze planeet zijn gestuurd.

LIVE STREAMED ENCOUNTERS: FUTURES DREAMING: SPECULATIONS FROM THE MARGINS OF THE WESTERN WORLD

(Live streaming uit Australië)

Sohail Inayatullah, oprichter van website metafuture.org brengt het idee van “De Toekomst” in kaart zoals we dat zien in inheemse science-fiction. Hij stelt prikkelende vragen bij de manier waarop ‘tijd’ werkt buiten het Westen. Beweegt tijd zich altijd van het verleden de toekomst in? Niet noodzakelijkerwijs! Met deze en andere sciencefiction-concepten biedt Inayatullah ons methodes aan, waarmee we ons een post-westerse wereld kunnen voorstellen.


Deel
Website by HOAX Amsterdam