EN

Archief

Screening

MAPPING CREATIVE INTERNET ACTIVISM IN THE ARAB WORLD

27 oktober 2012
17:00 — 19:00


Locatie: Theater Kikker
8,00

Sinds het begin van de volksopstand in de Arabische wereld aan het einde van 2010 is er op het internet een toenemend aantal activistische video’s verschenen, die commentaar leveren op de gebeurtenissen en het overheidsgeweld, de protesten in beeld brengen en roepen om vrijheid van meningsuiting. In landen als Tunesië, Egypte, Libië en Syrië met een sterk controlerende overheid en een overal aanwezige censuur, bood het internet jonge mensen een ontmoetingsplek, een spreekbuis voor hun meningen, en een ontsnapping uit een door velen gevoeld isolement.

Het project ‘Mapping Creative Internet Activism in the Arab World’ laat een aantal projecten en werken van zowel beroepskunstenaars als bur- geractivisten zien. Het belicht zowel collectieve als individuele projecten, en toont een reeks significante momenten van individuele verklaringen en initiatieven die spoedig na het begin van de Arabische revoluties tot bloei kwamen. In plaats van te proberen een compleet beeld van het enorme aantal activistische video’s, afbeeldingen en projecten op het internet te geven, biedt het een introductie tot een wereld die contant in beweging is, en een uitnodiging door te gaan met de ontdekking ervan.

Super Tunisian – Moufida Fedhila (Tunesië 2011, 07:00 min)

‘Super Tunisian’, opgevoerd door Moufida Fedhila in openbare ruimtes in Tunesië, doet het sociale, politieke en artistieke bewustzijn van haar landgenoten ontwaken.

A Small Closed Shop – Nos Tofaha (Syrië 2012, 5:55)

Een muzikale oproep tot deelname aan een algemene staking voor de vrijheid, begeleid door een geanimeerde video.

Words of Women from the Egyptian Revolution: Nada Zatouna – Leil-Zahra Mortada (Egypte 2012, 13:51 min)

Het project ‘Words of Women from the Egyptian Revolution’ vertelt de intrigerende persoonlijke verhalen van Egyptische vrouwen uit verschillende gemeenschappen, over de verandering in hun leven als gevolg van hun rol in de Egyptische revolutie.

Free Arab: short documentaries

Het collectieve project ‘Free Arab’ geeft jonge Arabische filmmakers de kans korte documentaires te maken en deel uit te maken van een online platform, met als doel het vastleggen van de Arabische revoluties en de veranderingen die deze veroorzaakten in de levens van de betrokkenen.

Marwen Trabelsi: Majed – childhood memories – Marwen Trabelsi (Tunesië 2012, 02:13 min)

Majed – recalling January 14th 2011 – Marwen Trabelsi (Tunesië 2012, 02:02 min)

Mohammed Siam: Beejo – about thugs – Mohammed Siam (Egypte 2012, 02:01 min)

Beejo with illegal workers – Mohammed Siam (Tunesië 2012, 02:05 min)

Kharabeesh: Collection of satirical cartoons

Kharabeesh is opgericht door bloggers in Jordanië. Arabische politieke kwesties waar onmogelijk over gepubliceerd kon worden in traditionele media worden gepresenteerd in satirische cartoons die verspreid worden via sociale media.

Mubarak is high – Kharabeesh (Jordanië 2011, 01:15 min)

Ghaddafi in Arabs got Talent – Kharabeesh (Jordanië 2011, 01:42 min)

Ghaddafi speech in Libya – Kharabeesh (Jordanië 2011, 01:55 min)

Ali Abdallah Saleh – Kharabeesh (Jordanië 2011, 01:00 min)

Voice of Freedom – Kharabeesh (Jordanië 2011, 03:22 min)

Met muziek van Amir Eid en Handy Adel, wiens lied een ‘hymne’ van de revolutie werd.

Videos of Necessity – Khaled Muzher (presentatie, 30:00 min)

Aan de hand van voorbeelden van internetvideo’s die iconisch zijn geworden tijdens de Syrische opstand reflecteert filmmaker en kunstenaar Khaled Muzher op de unieke en belangrijke rol van video in deze revolutie.


Deel
Website by HOAX Amsterdam