EN

Archief

Screening

SINO-AFRICAN SILK ROAD + FAKE, HACK, INNOVATE

28 oktober 2012
17:00

Locatie: Theater Kikker
8,00

In het voortdurende succesverhaal van China’s opkomst als wereldmacht is de nog altijd groeiende economi- sche invloed van China in grote delen van Afrika één van de belangrijkste hoofdstukken. Dit programma kijkt verder dan de krantenkoppen en richt zich op de meer subtiele uitwisselin- gen op het gebied van cultuur, taal en het dagelijks reilen en zeilen, vervat in een serie videowerken en korte documentaires.

Dit screeningprogramma is gecombineerd met de talk Fake, Hack, Innovate, zie onderaan.

Ghanaian Speaking Chinese – Wu- maame! TV (Ghana 2011, 01:09 min)

Het respectloze YouTube-kanaal ‘Wu- maame TV’ presenteert een jonge Ghanese man die Mandarijn spreekt, waardoor zijn vrienden onder tafel liggen van het lachen.

Coupé-Décalé Chinois: Selectie van YouTube Djo Ban Djo – “Dingue” music video (Comoren, 2004, 07:46)

Cargo Gin Bitters – commercial (Ghana 2010, 00:33) Een korte inleiding: ‘Coupé-Décalé is een uit Ivoorkust afkomstige dans, waarin sociaal commentaar versmelt met muziek. Een nieuwe variant is nu in opkomst, als gevolg van de instroom van Chinese immigranten.

Elmina – Doug Fishbone (Ghana 2011, trailer)

De Amerikaanse kunstenaar Doug Fishbone werkt zichzelf als acteur in een verder totaal plaatselijke mainstream-speelfilm uit Ghana, waarbij hij onze vooroordelen over film, fictie en authenticiteit onder de loep neemt.

Raiding Africa Film project (selectie) Li Xia’s Salon – Omelga Mthiyane (Zuid-Afrika/China 2011, 26:00 min)

Fire Fly – Caroline Kamya (Oeganda/China 2011, 16:00 min)

Selectie van twee korte films uit het ‘Raiding Africa’-project in opdracht van het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR), waarvoor zeven filmmakers uit Zuid-Afrika, Kame- roen, Oeganda, Rwanda en Angola in de zomer van 2010 korte films in en

LIVE STREAM ENCOUNTERS: FAKE, HACK, INNOVATE

– (Live streaming uit Oeganda)

Digitale-media-kunstenaar en designer An Xiao Mina bespreekt vanuit de Oegandese hackerspace de toenemende verspreiding van FAKE-design, gehackte producten, de relatie tussen ‘derdewereldhackers’ en de Chinese Shanzhai-cultuur en hoe dat wel eens het begin zou kunnen zijn van een radicale 21e-eeuwse innovatie.


Deel