EN

Archief

Talk

FREE LIBRARIES FOR EVERY SOUL

2 november 2013
Locatie: Kapitaal
11:00 - 23:00
3 november 2013
Locatie: Kapitaal
11:00 - 20:00

Marcell Mars – ‘Free Libraries for Every Soul’

Lang voordat de slogan ‘Information wants to be Free’ bestond, had de grondlegger van de moderne bibliotheek Melvil Dewey (1851-1931) een droom. Hij geloofde in ‘Free Libraries for Every Soul’. De bibliotheek is onze eerste database en het boek onze eerste web page. De voetnoot was de inspiratiebron voor Tim Berners Lee, de grondlegger van het wereldwijde web, toen hij de hyperlink bedacht.

‘Free Libraries for Every Soul’ is een lofzang op het boek en de bibliotheek. Het legt uit hoe we haar vorm, processen en toegang radicaal kunnen vernieuwen; van drukwerk tot application programming interface (API) en van grafiek tot algoritme. Hacker en cyber-librarian Marcell Mars leidt een hackathon waarbij grafisch ontwerpers, hackers, UX designers, boekmakers en programmeurs samenwerken aan een eigentijdse invulling van de droom van Melvil Dewey.

De ruggengraat van deze droom is een wereldomspannende P2P-bibliotheek, waar iedereen vanaf zijn eigen computer over een peer-to-peer netwerk, zijn e-books en pdf’s kan delen met de rest van de wereld. De P2P-infrastructuur nodigt uit om de complete infrastructuur rond het boek te herzien. Stel dat iedere voetnoot daadwerkelijk een hyperlink wordt die direct ieder ander boek ter wereld kan ontsluiten? Hoe kunnen we met RISO-printers en Print-on-Demand processen boeken en drukwerk van de wereldliteratuur maken? Hoe kunnen we de wereldbibliotheek verrijken door met DIY-boekscanners verzetsliteratuur, gecensureerde pamfletten en obscure manuscripten toe te voegen?

Deze vorm van productie en creatie van waarde is moeilijk te vatten binnen bestaande economische theorieën. Lang werd verondersteld dat ‘werknemer’ of ‘ondernemer’ de enige twee manieren waren om deel te nemen binnen de economie. De opkomst van digitale netwerken heeft gezorgd voor het ontstaan van een derde modus van economische productie: commons-based peer production. Programmeurs, hackers en de open source community werken met elkaar zonder contracten, bedrijfsstructuren of andere institutionele structuren. Toch zijn ze in staat om het besturingssysteem Linux te creëren en Wikipedia op te zetten.

In de Public Library Hackathon kan je 24 uur lang een steentje bijdragen aan een wereldwijde commons, de bibliotheek en canon van onze cultuur. Een weekendje waardecreatie buiten de reguliere logica van de markt om. Neem je laptop en je woeste dromen mee!

Free Libraries for Every Soul maakt deel uit van het programma Work Songs samengesteld door Monnik.

Meer informatie:

www.memoryoftheworld.org / snelting.domainepublic.net / monnik.org/Free-Libraries-for-Every-Soul


Deel
Website by HOAX Amsterdam