EN

Archief

Talk

SACCADES

2 november 2013
21:00

Locatie: Theater Kikker

Reimer van Tuinen en Gawie Keyser – ‘Saccades’

De schappen in de supermarkt, een kleine beetje decolleté, de openhartoperatie en blije mensen. Onderzoekers weten het al lang: het oog snelt over schermen, schappen en bladzijdes, op zoek naar patronen, verleidingen en betekenissen. Het oog kan niet stilstaan, maar zoekt vluchtig naar betekenis van punt naar punt. Zelfs al staart het oog naar een lege muur, dan nog zoekt het naar aanknopingspunten. Deze choreografie van onze oogbewegingen, deze saccades, zijn als kaarten van onze ziel.

Met Reimer van Tuinen en Gawie Keyser als gids gaan we op verkenningstocht door onze beeldcultuur en onderzoeken we hoe het bewegende beeld ons oog en onze ziel verleidt, provoceert of aan het lijntje houdt.

Hoe wordt het kapitalisme afgebeeld in de cinema? Hoe wordt ze menselijk, of juist onmenselijk gemaakt? Is het mogelijk om oprecht protest, verzet en kritiek te uiten op het kapitalisme vanuit de droomfabrieken van Hollywood? Of zijn de aanvallen op het kapitalisme in films als Wall Street of Margin Call slechts afweermechanismen die het systeem opnieuw legitimeren? Is het mogelijk een beeldtaal te creëren buiten het kapitalisme om?

Aan de hand van een collage van beelden en filmfragmenten, banen Gawie en Reimer zich een weg door de hedendaagse soapopera’s, de ‘populaire protestcinema uit Hollywood’, de Europese arthouse cinema, de Italiaanse en Franse komedies uit de jaren vijftig, Sovjet cinema, films uit Latijns Amerika, Afrika en het oer-Hollandse huiskamergevoel.

Saccades biedt een avondvullende beeldenstorm met het kapitalisme op de snijtafel.

Saccades maakt deel uit van het programma Work Songs samengesteld door Monnik.

Meer informatie:

http://blogs.groene.nl/film/ / monnik.org/Saccades-Capitalism-Catch-22


Deel
Website by HOAX Amsterdam