EN
Tentoonstelling
Tentoonstelling
Part of Don’t Be Evil

THE POTATO INTERNET

Caroline Sinders (in collaboration with Trammell Hudson)

Finland / United Kingdom 2022 – 2023
Installation with potatoes, aluminium, wood, electronics

The Potato Internet is een kleinschalig, experimenteel sociaal netwerk, dat een beeld schept van het internet in tijden van de wereldwijde klimaat- en energiecrisis. Kritiek op de voorgesteld alternatieven voor de huidige toxische en extractivistische online wereld komt vaak hierop neer: ‘Geweldig idee, maar schaalvergroting gaat niet lukken.’ Maar wat als de toekomst van het internet eigenlijk draait om schaalverkleining?

De kleinschaligheid van The Potato Internet stelde de kunstenaars in staat om een functionerend sociaal netwerk vanaf nul op te bouwen. Ze hebben elke laag van het systeem opnieuw uitgedacht, van hardware tot protocollen tot beheer, en een ‘anti-opschaalbaar’ netwerk gebouwd, dat past bij een lokale context en trage communicatie bevordert.

De kunstenaars gebruikten aardappelen als energiebron voor het fysieke deel en e-afval en andere gerecyclede materialen voor de interface. Dit werk bouwt voort op Sinders’ bijdragen aan de Feminist Dataset rond aspecten van netwerkbeheer, veiligheid, gelijkheid en gedragscodes.

 

This work was realised within the framework of a European Media Art Platform residency program at m-cult with support from the Creative Europe Culture Programme of the European Union.


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam