EN

Archief

Tentoonstelling

FESTIVAL EXHIBITION: THE IMPOSSIBLE BLACK TULIP OF CARTOGRAPHY

24 oktober 2012
— 28 oktober 2012
11:00 - 20:00
25 oktober 2012
— 26 oktober 2012
11:00 - 19:00
27 oktober 2012
— 28 mei 2020
11:00 - 19:00

Opening: donderdag 11 oktober, 20-24:00u

Met muziek van D.V. Grammofoon om 22:00u

De festivaltentoonstelling The Impossible Black Tulip of Cartography laat een dialoog zien tussen kunstenaars, ontwerpers en anonieme auteurs binnen de digitale wereld. De tentoonstellingsruimte zelf is een navigeerbare setting, geïnspireerd op retro-futuristische geometrieën en op de informele ruimten van onze ‘glocalized’ cultuur, met thema’s variërend van alternatieve geschiedenissen tot gefantaseerde toekomstbeelden. De diverse thema’s van de reële, ingebeelde en opkomende werelden die het No More Westerns programma onderzoekt, ontvouwen zich terwijl de bezoekers zich door verhalen, geografieën en netwerken bewegen. De tentoonstelling is zo ontworpen dat de visies van de deelnemende kunstenaars zoals deze tot uiting komen in hun video’s en installaties worden weerspiegeld en uitvergroot.

Deelnemende kunstenaars:

AES+F – ‘Allegoria Sacra’

AES+F is een groep van vier Russische kunstenaars: Tatiana Arzamasova (1955), Lev Evzovich (1958), Evgeny Svyatsky (1957) en Vladimir Fridkes (1956), die allen in Moskou wonen en werken.

De video voor ‘Allegoria Sacra’ (Heilige Allegorie) is gebaseerd op het gelijknamige middeleeuwse schilderij van Giovanni Bellini en is een nieuwe interpretatie van de mystieke verbeelding van het vagevuur door deze Italiaanse kunstenaar in de vorm van een futuristische luchthaventerminal, vol zoömorfische drakenvliegtuigen, vervaagde culturen en onwezenlijke logica.

SOPHIA AL-MARIA – ‘Sci-Fi Wahabi’

Sophia Al-Maria is geïnteresseerd in wat de toekomst brengt. Haar werk als schrijfster, filmmaakster en kunstenaar richt zich op het futurisme in de Perzische Golf en het vermoeden dat de huidige toestand in de Golf een voorbode is van onze mondiale toekomst. Ze werkt vanuit Doha in Qatar.

Het uit video’s en essays bestaande project ‘Sci-Fi Wahabi’ is een epische sprong in het diepe naar een verstoten futurisme waarvan slechts een glimp kan worden opgevangen via het hedendaagse surrealisme in de Golfstaten.

CHTO DELAT? – The Russian Woods

Chto Delat? is een groep Russische kunstenaars, filosofen en schrijvers die kunst, politieke theorie en activisme samenbrengen.

Het theateroptreden en de bijbehorende designs voor The Russian Woods waren in eerste instantie vooral gebaseerd op de politieke ontwikkelingen in Rusland van de afgelopen winter, en op mythische beelden en mythologische retoriek die door zowel de autoriteiten als de demonstranten werden gebruikt. Chto Delat? wil de gebeurtenissen analyseren in de vorm van een sprookje dat ‘niet alleen de hele sociopolitieke structuur van ons land weerspiegelt maar ook ons en ons publiek aanmoedigt na te denken over manieren om deze te boven te komen en te transformeren’.

DOUBLE FLY ART CENTER – ‘Who cares about the future?’

Double Fly Art Center is in 2008 opgericht als collectief van 9 net van de China Academy of Art in Hangzhou afgestudeerde studenten, die zich sindsdien hebben ontwikkeld tot de heilige dwazen aan wie in de Chinese kunstwereld zo veel behoefte bestond.

Hun muziekvideo’s, zoals ‘Who Cares About the Future’ en ‘Contemporary Business’ laten een meesterlijke combinatie zien van vulgaire practical jokes en kritiek op formuleproducties. De video’s, die zijn uitgevoerd met de slechtst denkbare low-budget Youku-esthetiek (Youku is het Chinese Youtube), halen hun inspiratie uit de dynamische visuele cultuur van de hedendaagse (zowel virtuele als fysieke) Chinese werkelijkheid, maar drijven tegelijkertijd de spot met de systemen van de kunstwereld en de volwassenheid.

FOUNDLAND – ‘Journey to Ard al Amal’

Foundland is een jonge kunst-, design- en onderzoekspraktijk in Amsterdam.

Foundland onderzoekt hoe men zich in Syrië een beeldtaal eigen maakt die afkomstig is van het internet en is ontleend aan een westerse context, en deze omvormt tot een beeldtaal voor propaganda en protest in de Syrische revolutie. Voor het Impakt Festival richten zij zich op het gebruik van animatievideo’s voor kinderen door de Syrische oppositie om er protestpropaganda van te maken.

PAULO NAZARETH – ‘For Sale’

Paulo Nazareth, werkzaam vanuit Belo Horizonte, Brazilie, is een kunstenaar die vaak wordt omschreven als ‘sjamaan’: hij gebruikt fotografie, beeldhouwkunst, performance en taal in zijn rituele kunstwerken. De fotoserie ‘For Sale’ die in de tentoonstelling te zien is, gaat over transformatie, ideologische verandering en ontwikkeling in Zuid-Amerika en becommentarieert de geopolitieke zuid-zuid-as, dat wil zeggen, de spirituele en handelsrelaties van Brazilië met het Midden-Oosten en China.

MICHEAL MACGARRY – ‘Chocolate City’ and African futures

Michael MacGarry is een visueel kunstenaar en filmmaker uit Kaapstad in Zuid-Afrika.

Zijn project ‘Chocolate City’ omschrijft hij als ‘een soort anti-technologiefilm over de eens zo grote Afrikaanse diaspora-/koopliedenbevolking van Guangzhou, China, met daarin 4 korte verhalen die verder losstaan van de beelden: één verhaal speelt zich af in het Afrikaans-Chinese ruimtestation in 2043, in een tweede zijn we getuige van de geboorte van de 8 miljardste wereldburger in 2024 in Gondar, Ethiopië.

MEHREEN MURTAZA – ‘The Dubious Birth of Geography’

Het werk van de uit Lahore, Pakistan, afkomstige kunstenares Mehreen Murtaza richt zich op onderwerpen als complottheorieën, sektes en bovennatuurlijke beschouwingen.

In haar serie ‘The Dubious Birth of Geography’ besteedt ze aandacht aan de manier waarop overgedetermineerde historische vertellingen weerklinken in persoonlijke geschiedenissen. Murtaza is van mening dat een vertelling uiteindelijk kritiek kan bieden op interculturele representatie en geopolitiek door het opnieuw vertellen van het alledaagse op het raakvlak met het denkbeeldige.

THE PROPELLER GROUP – ‘The History of the Future’

De Propeller Group is een kunstcollectief uit Ho Chi Minhstad in Vietnam en Los Angeles dat bestaat uit Phunam, Matt Lucero en Tuan Andrew Nguyen.

Impakt heeft de Europese première van ‘The History of the Future’, een drieluik dat draait om een uniek sciencefiction phasergeweer, rijkelijk versierd in de traditie van 16e-eeuws houtsnijwerk uit Zuidoost-Azië. Het idee is dat dit geweer vervolgens ergens ter wereld wordt verstopt voor de mensheid en pas 100 jaar later weer tevoorschijn komt.

APICHATPONG WEERASETHAKUL – ‘Primitive’

Apichatpong Weerasethakul staat bekend om zijn crossmediale films en kunstwerken die duidelijk zijn geïnspireerd op de tradities en tijdloze moderniteit van Thailand.

‘Primitive’ is een sterk door de lokale mythologie geïnspireerd crossmediaal project dat voortkomt uit zijn onderzoek voor de speelfilm ‘Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives’ op het platteland van Nabua bij de Laotiaanse grens. De op twee kanalen uitgezonden video-installatie is een schitterend fragment uit het dagelijkse dorpsleven dat de onwaarschijnlijke locatie is voor een post-futuristische ontwikkeling: de technologie van het dromen.

LENG WEN – ‘Desktop’

Leng Wen werd in 1990 geboren in het Chinese Qingdao, en studeerde in 2012 af aan de China Central Academy of Fine Art. Ze woont en werkt in Beijing.

Haar ‘Desktop’-serie bestaat uit portretten van Chinese jongeren gezien vanuit de alwetende blik van hun computerscherm – een ‘screenshot’ van de gelaagde digitale identiteit van een complexe nieuwe generatie.

LU YANG – ‘Wrathful King Kong Core’

De uit Shanghai afkomstige kunstenaar Lu Yang (geb. 1984) onderzoekt de grenzen van bio- en nieuwe-media-kunst, waarbij ze vaak controverses aanwakkert.

In ‘Wrathful King Kong Core’ onderzoekt ze de aard van menselijke emotie door oeroude boeddhistische kosmologie te vermengen met westerse wetenschap – ze omschrijft het als een “overmoedige poging om een laag van religieuze concepten van gramstorige goden toe te voegen aan wetenschappelijke theorieën over de processen waardoor in de hersenen woede wordt opgeroepen.” De soundtrack is van de Chinese geluidskunstenaar Yao Dajuin.

GAME: Virtual Jihadi, Wafaa Bilal

De Irakees-Amerikaanse kunstenaar Wafaa Bilal staat internationaal bekend om zijn online performances en interactieve werken die aanzetten tot een dialoog over internationale politiek en internationale dynamiek.

Zijn werk ‘Virtual Jihadi’ is geïnspireerd op videogames voor massaconsumptie waarbij het ‘first-person shooter’-format werd aangepast aan hedendaagse terroristische thema’s – hier wordt een Al Qaida-versie van het spel gehackt om een eigen genuanceerde draai aan het conflict te geven.

GAME: Adventures of Nyangi, Wesley Kirinya

‘The Adventures of Nyangi’ wordt ook wel het ‘eerste Afrikaanse 3D-videospel’ genoemd. Het werd gemaakt door Wesley Kirinya, een in Nairobi werkende jonge Keniaanse computerprogrammeur.

In het spel, dat is geïnspireerd op de traditionele mythologie, heeft de speler de rol van Nyangi, een held die op zoek moet naar Afrikaanse kunstvoorwerpen om hun geheimen te ontdekken en 10 levels vol prachtige landschappen moet voltooien.

GAME: Tofu Go, Francis Lam

Francis Lam (oftewel dbdbking) is een nieuwe-mediakunstenaar en IT-expert uit Shanghai. De laatste tijd maakt hij vooral iPhone-apps om mensen aan het lachen te krijgen. Hij doet dit onder de bijnaam ‘db-db-db’.

‘Tofu Go’ is een bedrieglijk eenvoudig spel waarin de Chinese eetcultuur wordt gecombineerd met gepixeleerde graphics in retrostijl – red jij de schattige tofu uit de klauwen van de boosaardige eetstokjes?

http://tofu-go.com/

GAME: Nekh : نخ, Ahmed El Shaer

Ahmed El Shaer is een multidisciplinaire kunstenaar (installaties, fotografie, audio, video) uit het Egyptische Caïro.

‘Nekh’ is een term die door kameeldrijvers wordt gebruikt als commando om de dieren te laten zitten en is hier de titel van een retro-computerspel waarmee spelers de ‘Slag van de Kameel’ uit de Egyptische revolutie van 2011 kunnen naspelen.

Foto: Double Fly Art Center


Deel
Website by HOAX Amsterdam