EN
Tentoonstelling
Tentoonstelling
Part of Out of Office

AMZN

Tytus Szabelski

(Polen)
2018 – 2021

In december 2018 werkte Tytus Szabelski aan de lopende band in een Amazon distributiecentrum bij Poznań, Polen, waar pakketten worden geselecteerd, verpakt en verzonden. In de serie AMZN doet de kunstenaar op microniveau onderzoek naar de gang van zaken bij een van de grootste bedrijven ter wereld.

Door de realiteit van zware, repetitieve menselijke arbeid te laten zien, ontmaskert de video Lights- Out Factory een Amazon-mythe: dat het werk in het distributiecentrum machinaal en moeiteloos verloopt. Het toont de verhalen van zowel succesvolle als mislukte pogingen van werknemers om elkaar te steunen, tegen een achtergrond van pakketten die over het scherm glijden.

Lokale overheden steunen multinationals die in hun regio investeren door hen niet alleen belastingvrijstelling te geven, maar ook straten naar hen te vernoemen. Daardoor wordt van bedrijven lokale helden gemaakt. Szabelski ziet deze praktijk als een vorm van zelfkolonisatie.In Amazon Street (Process of Self-De-Colonization) neemt hij symbolisch stelling tegen deze tendens door het Amazon Street-bord van zijn locatie in Kobierzyce (Zuidwest- Polen) te verwijderen en het in de galerieruimte exposeren.

Het derde deel van het werk in deze tentoonstelling is het online archief AMZN.vnlab.org.

Lights-Out Factory
Video, 8 minuten 20 seconden
Muziek: Hubert Karmiński; voice-over: Anna Niestatek

Amazon Street (Process of Self-De-Colonization)
Straatnaambord, gevonden voorwerp

AMZN.vnlab.org
Online archief
UX & ontwikkeling: Rytm Digital; geproduceerd door Visual Narratives
Laboratory (vnLab); in samenwerking met Katarzyna Boratyn
en Krzysztof Pijarsk.


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam