EN

Archief

WORK SONGS

30 oktober 2013
— 3 november 2013
00:00

Locatie: WORK SONGS

Het programma Work Songs onderzoekt hoe we de wereld betekenis geven door ons werk. We scheppen letterlijk de wereld om ons heen als we aan het werk zijn. Werkliederen leveren sinds mensenheugenis cadans, inspiratie, troost en moed voor ons geploeter. Geploeter waar we vaak zelf de vruchten niet van plukken, maar waar anderen van profiteren die ver weg en buiten beeld zijn.

We produceren om te consumeren. Multinationals, overheidsbureaucratieën, omvangrijke productieketens, de digitale revolutie, onbegrijpelijke financiële constructies en toenemende mobiliteit; ze vervagen onze grip op de fysieke en sociale omgeving. Het nut van onze werkzaamheden ebt weg. We besteden alles uit, zelfs de opvoeding van onze kinderen.

Door te werken, maken en beheersen we onze wereld. We worden steeds meer omringd door onze eigen schepping. Tegelijkertijd lijkt onze omgeving steeds minder tastbaar te worden. Is abstractie de prijs die we betalen voor rijkdom? Maar hoeveel abstractie kunnen we aan? Het Amsterdamse collectief Monnik gaat op zoek naar de antropologie van het kapitalisme en vraagt zich af hoe ons werk ons meer en minder mens maakt.


Deel