EN

Archief

Dreaming in Everywhen

IMPAKT Festival 2020 Tentoonstelling

De kunstenaars in de festivaltentoonstelling zoeken in hun werk naar magie en bovennatuurlijke ervaringen. Door de klimaatcrisis dreigen we niet alleen onze leefomgeving te verliezen maar ook de natuur als bron van spiritualiteit en verwondering.

De natuur heeft door de eeuwen heen altijd een centrale rol gespeeld binnen de menselijke religies, culturen en tradities. Mensen werden door de natuur verbonden met elkaar en met het bovennatuurlijke. De kracht van natuurfenomenen boezemde ontzag in en vond vaak zijn vertaling in goden en rituelen. Binnen animistische religies is de mens altijd spiritueel verbonden met de dieren en het landschap in zijn leefomgeving. 

Tegenwoordig lijkt de mens verder dan ooit verwijderd van zijn oorsprong. Douglas Rushkoff typeert de veranderende relatie van de mens met de natuur met een verwijzing naar 17e-eeuwse Britse filosoof en staatsman Francis Bacon. Volgens Bacon is de opdracht aan de wetenschap om de natuur bij de haren te vatten, te temmen en onderdanig te maken aan de mens. In onze arrogantie menen we ons redelijk beschermd te hebben tegen natuurgeweld en we hebben de onttrekking van voedsel en grondstoffen aan de natuur geperfectioneerd. Toch heeft een enkel virus ons in de afgelopen maanden een les in bescheidenheid geleerd.

Steeds meer mensen realiseren zich nu dat we met het geweld tegen de natuur niet alleen de materiële bodem onder ons bestaan slaan maar ook onze spirituele basis in gevaar brengen. Het is de vraag of we nog genoeg tijd hebben om het tij te keren. De werken in deze tentoonstelling laten ons de natuur zien als bron van religies, verbinding en verwondering.

Met werken van: Monira Al Qadiri (Koeweit/Duitsland), Jasper Griepink (Nederland), Jakob Kudsk Steensen (Denemarken/Verenigde Staten), Himali Singh Soin (India), Erik Bünger (Zweden/Duitsland), Maarten Vanden Eynde (België) en Michel Banabila (Nederland).

Wil je meer weten over de werken en de tentoonstelling? Klik hier

Om de tentoonstelling te bezoeken heb je een apart ticket nodig met een timeslot. Deze is beschikbaar via onze ticket shop 

In de festivalweek kost een ticket €5 en geeft je ook toegang tot Planet IMPAKT. Vanaf 4 november zijn de ticketprijzen: regulier: €4,- / korting: € 3-

In verband met de aanbevelingen van het RIVM laten we maximaal 4 bezoekers tegelijk toe tot de tentoonstelling. 

Colofon

Curator: Arjon Dunnewind
Producer: Bram Koning
Light design: Carl Kohl
Sound design: Michel Banabila
AV: MTS Audiovisual
Exhibition set-up: Propelor
Graphic design: HOAX
DTP: Dotopia Productions

Thanks to: Cardinale, Jeroen, Bo, Whan, and Taciser

Website by HOAX Amsterdam