EN

Archief

Zero Footprint 28 okt - 1 nov

Living and Connecting on a Damaged Earth

Nee, je kunt niet verder met je dagelijkse beslommeringen. De aarde warmt op, niet in een verre toekomst, maar nu, op dit moment. En het gaat veel sneller dan we dachten. In andere delen van de wereld betalen mensen nu al een hoge prijs. Het IMPAKT festival 2020 Zero Footprint presenteert dit jaar kritische kunstenaars en ontwerpers die bijdragen aan een beter inzicht en directe verandering. Hun werk is geïnspireerd door alternatieve wereldbeelden uit de sciencefiction, inheemse kennis en de verhalen van mensen die de klimaatverandering aan den lijve ondervinden.

Er wordt veel gesproken over duurzaamheid, vaak in de vorm van greenwashing, maar wie profiteert daar van? Hoe kunnen we structurele verandering teweegbrengen die niet alleen voor de elite werkt, maar voor iedereen? Met een rijk programma aan films, games, tentoonstellingen, performances, panels en lezingen, verkent het IMPAKT Festival 2020 Zero Footprint onze ideeën rondom duurzaamheid en de schadelijke aard van ons huidige systeem. Hierbij leggen we de nadruk op zorg, solidariteit, speelsheid en experiment. 

Nieuwe oplossingen en alternatieven zijn belangrijk maar het is nog veel belangrijker dat we werken aan een verandering in ons bewustzijn. Als Covid-19 ook maar iets heeft aangetoond, is het dat radicale verandering mogelijk is als maar genoeg mensen de urgentie inzien en zich erachter scharen. Om tot de noodzakelijke verandering te komen, hoeven we alleen maar onze aarzeling te overwinnen en bij elkaar te komen. Hoewel het niet meer dan logisch is dat we vanuit onze eigen ervaringen denken, is de diversiteit aan ervaringen van mensen veraf en dichtbij, van dieren, planten en van onze omgeving als geheel een veel beter vertrekpunt. Dat is precies wat we met ons festival willen doen, door te kijken naar de rijkdom aan kennis die er al is, en door gebruik te maken van de de speelse en constructieve ideeën die kunst naar voren kan brengen.

Bekijk het hele programma

Website by HOAX Amsterdam