EN

EMARE Resident 2021: Liliana Piskorska (Zeic)

Gently running downwards

Sluipt het communisme langzaam weer aan de macht? Is de strijd om politieke, sociale en economische gelijkheid in werkelijkheid een strategie om het socialistisch-communistische systeem nieuw leven in te blazen? Dit jaar verwelkomen we de Poolse multidisciplinaire kunstenaar Liliana Piskorska (Zeic) als de EMAP / EMARE Resident 2021 bij IMPAKT. Tijdens haar residency onderzoekt zij de verhalen en dynamieken die schuilgaan achter de complottheorie van het ‘cultureel marxisme’. Haar onderzoek zal resulteren in de audio- en video-installatie Gently running downwards.

Volgens de complottheorie van het cultureel marxisme oefent het communisme, ondanks de val van het communistische systeem, nog steeds een indirecte macht uit, o.a. middels de “linkse guerrilla-oorlog”. Bewegingen die de gelijkheid van vrouwen, seksuele minderheden, mensenrechten promoten en het linkse ecologische discours, worden veelal gezien als strategieën om het socialistisch-communistische systeem nieuw leven in te blazen. In Polen vindt deze theorie gehoor in radicaal rechtse milieus, in de media en in de politieke mainstream. Net als in de meeste complottheorieën, is het opvallend dat de nadruk niet ligt op feiten, maar op gevoelens. De populariteit van dit soort verhalen is dus gebaseerd op emotie, niet op bewijs – de kern van de Post-Truth-cultuur. 

In een tijdperk dat in het teken staat van de radicalisering van standpunten – een trend die bijzonder sterk is in Polen — wil Liliana met het onderzoeksproject Gently running downwards ruimte creëren voor reflectie op keuzevrijheid, hoop en het idee van waarheid. De titel is tevens een voorstel om te vertragen: om in het huidige einde der tijden, nog een paar seconden om ons heen te kijken.

In de uiteindelijke installatie onderzoekt Liliana de talrijke gebeurtenissen en ideeën die het Post-Truth, radicaal-rechtse complottheorie-discours van het cultureel marxisme voeden. Tegelijkertijd maakt het project de emoties, stress en lichamelijke reacties zichtbaar die gestigmatiseerde en gediscrimineerde gemeenschappen dagelijks ervaren. Met een weefsel van tekst-, geluid- en videolagen reflecteert Liliana op deze verhalen en op de manier waarop ze geconstrueerd worden. Het materiaal voor het audio-script is gebaseerd op performatieve ontmoetingen, onderzoek en interviews die Liliana tijdens de eerste fase van haar residency in Polen verrichtte. Voor het visuele deel van het project wendt Liliana zich tot traditionele kinderspelletjes. Dit soort spelen zijn – met kleine variaties – overal ter werled te vinden. Spelen zijn dan ook transnationale symbolen waaruit maatschappelijke relaties spreken: aspecten van geweld, grenzen tussen groepen, bestraffing, het herkennen van wie ‘anders’ of ‘vreemd’ is en het bestempelen van ‘de Ander’.

EMARE is het residency-programma van het European Media Art Platform (EMAP), een samenwerkingsverband van 11 Europese mediakunst-organisaties dat mede-geproduceerd wordt door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. Middels het EMARE-programma worden jaarlijkse residency-programma’s aangeboden aan kunstenaars die werkzaam zijn op het gebied van digitale media. Lees meer over EMARE hier

Volg Lilianas residency met onze tweewekelijkse updates:
Update #9
Update #8
Update #7
Update #6
Update #5
Update #4
Update #3
Update #2
Update #1

Join us on Wednesday 24 November at 20:00h for an online conversation about Populism, New Religious Conservatism and LGBTQ rights in Europe. We talk about these contested issues with our EMAP 2021 resident artist Liliana Zeic and researcher Malgorza Misniakiewicz, both from Poland. They will be joined by Hungarian artist Szabolcs KissPál. The conversation will be moderated by Lisa Peters, who has published articles about the topic in among others De Groene Amsterdammer magazine.

The panel is organised in collaboration with transmediale Berlin. It is the culmination of Liliana Zeic’s artistic research project in the context of her EMAP/EMARE residency at IMPAKT [Centre for Media Culture] to explore the online rhetoric and reactions of the far-right in Poland.

Read more about the panel discusion here

Afbeelding:
Documentation of the meeting ‘Genty running downwards’ at the Culture Centre Zamek in Poznan, 2020.
Photography: M. Kaczyński


Deel

Residencies & projects archive

Website by HOAX Amsterdam