EN

EMAP Residents 2022: Beny Wagner en Sasha Litvintseva

Nieuwe artists in residence bij IMPAKT bekendgemaakt

Dit jaar verwelkomen we het kunstenaarsduo Sasha Litvintseva (VK) en Beny Wagner (DE/VS) als EMAP-artists in residence 2022 bij IMPAKT [Centrum voor mediacultuur]. Het European Media Art Platform (EMAP) is een samenwerkingsverband van 15 Europese mediakunstinstellingen, gesteund door het Creative Europe programma van de Europese Unie. Sinds 2018 ondersteunt EMAP kunstenaars bij het maken van nieuw werk. Sasha Litvintseva en Beny Wagner zullen gedurende hun residency van twee maanden een nieuw werk produceren, getiteld My Want of You Partakes of Me. Met deze experimentele multi-channel videoinstallatie verkennen de kunstenaars hoe de grenzen van het lichaam voortdurend worden verlegd door verschillende vormen van kennis van de wereld.

My Want of You Partakes of Me bestaat uit vijf verhalen die afkomstig zijn uit uiteenlopende historische periodes: van de dertiende-eeuwse dichter Dante Alighieri tot een Chinees moleculair biologisch lab, van de sciencefictionschrijfster Octavia Butler tot de eind-negentiende-eeuwse Franse fysioloog Claude Bernard. De verhalen worden verteld door professionele en niet-professionele acteurs, die in verschillende omgevingen worden gefilmd met behulp van diverse technieken, van speelfilmcamera’s tot 360 gradencamera’s. De opnames voor My Want of You Partakes of Me zijn het afgelopen jaar al gerealiseerd Tijdens hun residency bij IMPAKT leggen Litvintseva en Wagner de laatste hand aan de productie van de film. Ze zullen de animaties maken, het werk editen en de begeleidende muziek produceren. 

Litvintseva en Wagner zijn door IMPAKT geselecteerd vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van hun werk en de rijkdom aan wetenschappelijke referenties in hun voorstel. De werken van Wagner en Litvintseva zijn welsprekend en hebben een geheel eigen stijl en benadering. Het project dat tijdens hun residency wordt voltooid is het derde deel van een serie werken die een inspirerende kritische analyse biedt van de historische ontwikkeling van technologie en haar rol in onze hedendaagse samenleving.

Deze trilogie is begonnen met A Demonstration (2020), een terugblik op de taxonomie (ordening en classificatie)  van monsters binnen de moderne Europese wetenschap, en voortgezet met Constant (2022), een studie van de geschiedenis van het moderne metrisch systeem. Dit laatste werk is een van de sleutelwerken in het komende IMPAKT Festival 2022: The Curse of Smooth Operations

Lees hier meer over het festival 

 

Over de kunstenaars

Beny Wagner en Sasha Litvintseva werken al vanaf 2018 samen. Hun praktijk is gebaseerd op bewegend beeld en strekt zich uit naar installaties, live performances, teksten en lezingen. Wagner en Litvintseva nemen het menselijk lichaam vaak als vertrekpunt om te verkennen waar het lichaam eindigt en de wereld begint. De laatste jaren heeft die benadering zich toegespitst op een verkenning van de vraag hoe we onze fysieke identiteit waarnemen en opbouwen in relatie tot hegemonistische kennisstelsels. Voor IMPAKT is Beny Wagner geen nieuw gezicht: hij was in 2016, voordat hij zijn langdurige samenwerking met Litvintseva begon, al eens artist in residence bij IMPAKT.

Over EMAP

Het European Media Art Platform (EMAP), sinds 2018 mede gefinancierd door de Europese Unie, is een consortium van 15 vooraanstaande Europese mediakunstinstellingen gespecialiseerd in digitale – en mediakunst, Bio Art en Robotic Art. Leden van EMAP nodigen kunstenaars via open oproepen uit voor residencies van twee maanden met als doel opkomende mediakunstenaars te ondersteunen bij het maken van nieuw werk. Kunstenaars die eerder via EMAP resident artists zijn geweest bij IMPAKT zijn: Anna Ridler (2018), Joana Moll (2019), Clusterduck (2020) en Liliana Zeic (2021). https://emare.eu/

Lees meer over de geselecteerde kunstenaars in 2022


Deel

Residencies & projects archive

Website by HOAX Amsterdam