CODE Programme 2023
Reclaiming Digital Agency
We willen het bewustzijn van de digitale uitdagingen van ons tijdperk bij het algemene publiek, politici en beleidsmakers stimuleren. We willen dat de Big Tech-bedrijven worden gereguleerd, hun macht wordt beteugeld en onze digitale rechten worden beschermd. Welke rol moeten overheden daarin spelen en hoe kunnen we hen overtuigen van de dringende noodzaak om op te treden? Wat kunnen wij als betrokken burgers, onderzoekers en kunstenaars doen om dit proces te ondersteunen?
CODE is in 2021 geïnitieerd als reactie op de groeiende vrees dat we de zeggenschap verliezen over de digitale instrumenten en platforms die we dagelijks gebruiken. We zijn ervan overtuigd dat betere wetten en regels nodig zijn om ons als digitale consumenten en burgers te beschermen. Ons doel is met creatieve en artistieke interventies de beleidsvorming op nationaal en internationaal niveau te beïnvloeden en het bewustzijn van de relevante kwesties te verhogen. We willen inspiratie en voorzieningen bieden voor interdisciplinaire samenwerkingsprojecten die kunnen fungeren als katalysator van een systeemverandering.
Iedere editie start met een open oproep voor deelnemers. Geselecteerde CODE deelnemers krijgen de kans om drie maanden lang nauw samen te werken in een proces van co-creatie. CODE bestaat uit een serie evenementen: drie workshops, een hackathon, diverse presentaties op inspirerende festivals en een online tentoonstelling. De evenementen vinden verspreid over enkele maanden plaats: van maart tot begin juni.
Gedurende deze periode ontwikkelen we samen interventies en bewustwordingscampagnes om de kracht van techbedrijven bloot te leggen en om politici, beleidsmakers en burgers te activeren om actie te ondernemen.
CODE 2023 is de derde editie van CODE. Het project wordt georganiseerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in samenwerking met Werktank (Leuven), Privacy Salon/Privacytopia (Brussel) en transmediale (Berlijn). CODE 2023 wordt mogelijk gemaakt door de welwillende steun van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie van gemeente Utrecht, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Fonds Soziokultur.
Overzicht CODE 2023 Events:
Oproep voor deelnemers (gesloten)
Deze Open Call is gesloten, maar als je meer wilt lezen:
CODE 2023 deelnemers bekendgemaakt
Maak kennis met de 29 deelnemers die geselecteerd zijn voor de derde editie van CODE: Reclaiming Digital Agency.
In Oktober 2022 deden we de tweede CODE oproep voor deelnemers, in samenwerking met Werktank, PrivacySalon/Privacytopia en transmediale. Deze oproep was voor iedereen uit Duitsland, België en Nederland die onze bezorgdheid deelde over digitale rechten en de macht van Big Tech. Samen zullen we het traject aangaan van dialoog, kritische discussie en creatieve samenwerking rondom onze digitale rechten.
We ontvingen meer dan 100 aanmeldingen van kunstenaars, onderzoekers en bezorgde burgers. De deelnemers werden geselecteerd op basis van hun motivatie. Het doel van het CODE 2023 programma is om publiek beleid op nationaal en internationaal te beïnvloeden, door bewustzijn te creëren en manieren te bepalen waarop we wetten en wetgeving kunnen verbeteren die ons als digitale burgers en consumenten beschermen.
Kick-Off meeting - 21 januari
Op 21 januari kregen de CODE 2023 deelnemers de kans om elkaar voor het eerst te ontmoeten.
Deze eerste kick-off stond vooral in het teken van elkaar leren kennen. De deelnemers woonden allemaal een online bijeenkomst bij, en kregen de kans om zichzelf kort voor te stellen. Iedereen kon vertellen waarom ze aan het programma deelnamen, welke kwesties ze hoopten aan te pakken in hun potentiële project, en welke vaardigheden en achtergrond ze konden bieden aan een potentieel project. Het was een leuke en informele gelegenheid voor de deelnemers om elkaar te zien en een praatje te maken.
Proof-of-Scale: CODE panel tijdens het transmediale festival in Berlijn
Kunnen technologieën als blockchain, smart contracts en DAO’s (decentralised autonomous organisations) het democratieproces verbeteren? Op 2 februari zullen we praten over de mogelijkheden en beperkingen van gedecentraliseerde technologieën met antropoloog Miriyam Aouragh, onderzoeker Nick Houde, curator en onderzoeker Paulien Dresscher, en politiek theoreticus aan The New Institute en de Humboldt Universiteit van Berlijn Rahel Süß.
Hackathon - 3, 4, 5 maart
Het hackathonweekend, gehouden van 3 tot en met 5 maart, is de tweede stap, na het panel en de discussie op transmediale, in CODE 2023. CODE is een project dat is gestart als reactie op de groeiende bezorgdheid dat we de controle over de digitale tools en platforms verliezen wij dagelijks gebruiken. Kunstenaars en niet-kunstenaars komen samen om bewustwording te creëren voor actuele problemen, door manieren te definiëren waarop we wet- en regelgeving kunnen verbeteren die ons als digitale burgers en consumenten zal beschermen. De hackathon is het eerste (fysieke) co-creatieweekend tussen de Nederlandse, Duitse en Belgische deelnemers van de editie van 2023. Er zijn nieuwe verbindingen ontstaan en de inspiratie stroomt. We kijken uit naar de komende maanden van CODE 2023.
Workshop 1 - 1 april
Deze workshop ging over concretiseren. Terwijl deelnemers op de hackathon werden aangemoedigd om de dialoog aan te gaan en verschillende projectinvalshoeken en -concepten te bekijken, werd hen tijdens de workshop gevraagd om toe te werken naar hun concrete projectvoorstel.
Tijdens de workshop, die in hybride vorm werd gehouden, met open ruimtes in verschillende deelnemende landen, werkten de deelnemers in groepen aan hun projectvoorstellen. Ze werkten aan de voorstellen die ze een week later zouden inleveren, waarin ze hun project zouden beschrijven, hun planning, welke materialen ze nodig zouden hebben en meer. Tijdens de workshop bespraken de mentoren met alle groepen de voortgang sinds de hackathon en hielpen ze om echt te formuleren wat de deelnemers precies van plan zijn. Deze oefening was erg nuttig, omdat de CODE-deelnemers hierdoor veel meer focus kregen, waardoor ze gemakkelijker vooruit konden komen. We gingen ook in op de politieke relevantie van de projecten en bespraken manieren om dit duidelijk zichtbaar te maken in de werken.
Workshop 2 - 29 april
Deze workshop was vooral bedoeld om de voorstellen met de deelnemers te bespreken. De mentoren kwamen met elke groep bijeen om hun projectvoorstellen door te nemen.
Tijdens de workshop, die in hybride vorm werd gehouden, met plaatsen in verschillende deelnemende landen, werkten de deelnemers in groepen op een vergelijkbare manier als tijdens de eerste workshop. Ze hadden allemaal een tijdslot waarin ze de mentoren ontmoetten om uitgebreide feedback te krijgen op de voorstellen die ze na de eerste workshop hadden ingeleverd. De feedback was gericht op zowel de haalbaarheid van het project als op de manier waarop de kwesties waaraan de groepen werkten werden aangepakt. Het doel was om ervoor te zorgen dat het punt dat de groepen maakten zo duidelijk mogelijk was.
Het was ook belangrijk om de tijdslijn van het project te bespreken, aangezien de groepen zeer ambitieuze ideeën hadden, waarvan de meeste mogelijk waren zolang de groepen maar een goede planning en taakverdeling hadden. Door deze discussie kregen de deelnemers een realistische kijk op de komende maanden, waarin ze de projecten zouden ontwikkelen.
Presentatie op de CPDP Conference in Brussel
CPDP is een jaarlijkse driedaagse conference over privacy en data-bescherming. De 16e editie vond plaats van 24-26 mei in Brussel.
CODE organiseerde From Science Fiction to Reality: The Ethics of Body Technology Interaction. Dit panel, bestaande uit Ahnjili ZhuParris, Sander Veenhof, John Mulgrew en Hans Graux en gemodereerd door Eduard Fosch-Villaronga, besprak de uitdagingen die de recente ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality, Augmented Reality, Brain-Computer Interfaces en de gezondheidsindustrie met zich meebrengen en de impact van deze ontwikkelingen op ons lichaam.
Workshop 3 - 10 juni
De voornaamste focus van deze workshop was dat de deelnemers aan de rest van de groepen en de mentoren konden presenteren hoe ver ze waren met hun projecten, waarna ze feedback en tips kregen over hoe ze de projecten in de laatste weken van de productieperiode konden afmaken.
De workshop werd opnieuw in hybride vorm gehouden, met deelnemers die in sommige kantoren van de organiserende partijen aanwezig waren, en enkele deelnemers die vanuit huis deelnamen. Sommige mentoren waren ook fysiek aanwezig om de deelnemers te helpen. Het was een geweldig moment voor iedereen om hun voortgang te presenteren: het was vrij dicht bij het einde van de productieperiode, dus de groepen waren al vrij ver met hun projecten. Andere deelnemers en mentoren konden goede feedback geven, waardoor de projecten in de laatste weken na de workshop een meer uitgewerkt eindstadium kregen.
CODE op MozFest House 2023
Op 20 en 21 juni werd CODE gepresenteerd op MozFest House in Amsterdam, in een installatievorm met werken uit verschillende jaren van CODE. Dit was een geweldige kans voor een paar van de groepen van 2023 om hun projecten te laten zien, en om feedback te krijgen van MozFest bezoekers.
MozFest House vond plaats van 19 – 21 juni 2023 in Tolhuistuin, Amsterdam. De volgende projecten werden gepresenteerd:
Van CODE 2023: On The Exactitude of Maps, VOICES en clickedy.click.
Uit voorgaande jaren: Turning Tables, Googless
CODE op Public Spaces Conference 2023
Op 27 en 28 juni werd CODE gepresenteerd op de Public Spaces Conference in Amsterdam in een installatievorm met verscheidene werken en een performance uit verschillende jaren van CODE.
Deze presentatie op de Public Spaces Conference bestond uit een installatie van enkele werken uit CODE 2023 en een invasive performance van Making the Invisible Visible, een project uit CODE 2021.
De projecten werden tentoongesteld in het kunstprogramma van Public Spaces. Public Spaces vond plaats van 27 – 28 juni 2023 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Op Public Spaces Conference werden de volgende projecten gepresenteerd:
Van CODE 2023: On The Exactitude of Maps.
Van voorgaande jaren: Turning Tables, Making the Invisible Visible.
CODE op Ars Electronica 2023
Van 6 tot 10 september vindt Ars Electronica 2023 plaats in Linz, Oostenrijk. Bezoekers van Ars Electronica kunnen bij de CODE-stand een selectie bekijken van de installaties die zijn voortgekomen uit CODE 2023.
IMPAKT Festival 2023: Our Terms, Our Conditions
Het IMPAKT Festival 2023: Our Terms, Our Conditions, dat zal plaatsvinden in de eerste week van 1–5 november, heeft als thema onze digitale rechten, de mate van controle die we hebben op onze data en het gebrek aan zeggenschap over de online platforms en digitale apparaten die we gebruiken.
Om het gesprek dat we in CODE stimuleren een groter podium te verschaffen stelt het IMPAKT Festival 2023 onze burgerrechten en ons gebrek aan in de zeggenschap in de digitale wereld centraal.
Meer digital agency? Bekijk ook het CODE webproject.
Bekijk het CODE webproject meer te weten te komen over CODE en de resultaten van het CODE project tot nu toe te ontdekken