EN

Open call: Full Spectrum Curatorship Programme 2022

Extended deadline 21 November

Opkomende en aspirant-curators met een specifieke interesse in mediakunst in relatie tot technologie en samenleving worden uitgenodigd zich aan te melden voor het Full Spectrum Curatorship Programme van IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur].

 

Het Full Spectrum Curatorship Programme van IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] wil een brug slaan tussen theoretische kennis en de praktische en inhoudelijke aspecten van curatie op het gebied van mediakunst en hedendaagse kunst waarin gebruik wordt gemaakt van digitale technologieën en online omgevingen. IMPAKT, hét mediakunstfestival van Nederland, biedt pas afgestudeerde en beginnende curators de kans om onder deskundige begeleiding een eigen tentoonstellingsconcept te ontwikkelen. De rijke ervaring van internationaal erkende curators wordt gecompleteerd door het uitgebreide archief en de hedendaagse kritische programmering van IMPAKT.

De derde editie van het Full Spectrum Curatorship (FSC) Programme zal online plaatsvinden over een periode van vijf maanden: van februari tot juni 2022. De aftrap, in februari, is een online conferentie met presentaties van curators over verschillende onderwerpen uit hun praktijk en discussies tussen curators en deelnemers. Daarna volgen de mentorsessies waarin de individuele projectvoorstellen verder worden ontwikkeld en sessies met gastcurators die zullen spreken over diverse aspecten van productie en curatie. De kern van het FSC is de ontwikkeling van een projectvoorstel, waarbij deelnemers en hun coaches nauw samenwerken, ideeën uitwisselen en uitgelichte projectonderdelen verder uitwerken. Bij dit proces en de uitwisselingen met de andere deelnemers wordt gefocust op aspecten van het netwerken, het mentorschap en het ontwikkelen van vaardigheden.

Het opleidingsprogramma behelst discussies over de geschiedenis, theorie, organisatie en uitvoering van mediakunstgerelateerde projecten en omvat tevens conceptontwikkeling, kritische en maatschappelijke contextualisering, selectie van kunstwerken, begroting en financiering, publieke ontvangst en presentatievormen. De nadruk zal liggen op time-based media met speciale aandacht voor technologische geschiedenis en verandering, logistieke overwegingen en de uitdagingen en mogelijkheden van multichannel en interactieve presentatievormen.

De lijst van de mentoren is nog niet compleet, maar de volgende zijn bevestigd:

  • Angelique Spaninks is sinds 2005 directeur en curator van MU Hybrid Art House, Eindhoven. Ze is bestuurslid van The Hmm, RAUM en We Are Public en voorzitter van de commissie Talentontwikkeling bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en van de jury Design Research bij Dutch Design Awards. Spaninks was van 2012 tot 2018 directeur en artistiek manager van het STRP Festival en internationaal curator voor de 6e Guangzhou Triënnale in 2018.
  • Doreen A. Ríos is onafhankelijk curator en hoofdcurator van het Centrum voor Digitale Cultuur in Mexico-Stad. Ze werkt met digitale kunst en is gespecialiseerd in digitale culturen en nieuwe mediapraktijken. Ríos’ curatorschap richt zich op hybride materialiteiten. Ze is oprichter van [ANTI]MATERIA, een online platform gewijd aan het onderzoek naar en tentoonstellen van Latijns-Amerikaanse digitale kunst.
  • Florian Wüst is een in Berlijn gevestigde filmcurator, kunstenaar en uitgever. Hij heeft filmprogramma’s samengesteld voor internationale kunstinstellingen, bioscopen en festivals. Van 2016 tot 2020 was Wüst de film- en videocurator van transmediale. Onder zijn meest recente projecten als curator zijn twee tentoonstellingen in het Centro Internacional de Cultura Contemporánea Tabakalera, San Sebastián: Ex. From Abstraction to Algorithm (2020) en Zin Ex. Body and Architecture (2021). Hij is medeoprichter van de Berlin Journals – On the History and Present State of the City, een doorlopende reeks publicaties over de sociale, culturele en economische veranderingen in Berlijn en andere steden.
  • Paulien Dresscher is een onafhankelijk onderzoeker, curator en adviseur. Ze is curator van het Digital Culture programma van het Nederlands Film Festival en het Noorderlicht Festival 2021. Zij is adviseur van Into the Great Wide Open en voorheen was zij curator van Cinekid MediaLab.
  • Wade Wallerstein is digitaal antropoloog, strateeg en curator uit de San Francisco Bay Area. Wallerstein is oprichter en directeur van Silicon Valet, een virtuele parkeerplaats voor expanded internetkunst, waar hij een tentoonstellingsplatform en een residentieprogramma voor digitale kunstenaars bestiert. Tevens is hij mededirecteur van TRANSFER Gallery in Los Angeles, een expositieruimte voor simulatie en computerkunst.

 

Pas afgestudeerde en opkomende curators worden uitgenodigd zich aan te melden. Van deelnemers wordt verwacht dat ze alle sessies bijwonen, inclusief de sessies waarin de andere deelnemers hun projecten presenteren en bespreken. Naast de gezamenlijke sessies vinden er een-op-eensessies met de coaches plaats. Voor deelname aan het programma, inclusief voorbereiding en onderzoek, moet u rekenen op een tijdsinvestering van ongeveer 8 uur per week.

Let wel: het deelnamegeld bedraagt €250 en de voertaal is Engels. Stuur het online aanmeldformulier in vóór 21 november 2021, 23.59 uur (MET).

Meld je hier aan

Je aanmelding moet het volgende bevatten:

1. Een verder te ontwikkelen projectvoorstel met een duidelijk conceptueel statement en conceptuele aanpak, je persoonlijke interesse in het onderwerp of proces, een korte beschrijving van de historische en maatschappelijke context van het onderwerp en, indien van toepassing, suggesties voor uit te nodigen kunstenaars (max. 2 A4).

2. Een recente cv (max. 2 A4), die links naar gerealiseerde projecten mag bevatten.

De beoordeling gebeurt op basis van uw motivatie, de relevantie van het FSC voor uw / je persoonlijke en professionele doelstellingen, je ervaring met en belangstelling voor mediakunst, de helderheid en de kritische insteek van je projectvoorstel rondom een specifiek thema of onderwerp plus de originaliteit van je kijk en aanpak. We verwachten uiterlijk 20 december uitsluitsel te kunnen geven over de geselecteerde deelnemers.

Klik hier voor informatie over de voorgaande editie. Heb je nog vragen, neem dan contact op met onze programmacoördinator: bernice@impakt.nl

Download call tekst als PDF

 

Beeld: IMPAKT Tentoonstelling Face Value, gecureerd door Rosa Wevers en te zien van 18 september t/m 10 oktober 2021. Het concept voor deze tentoonstelling is ontwikkeld door Rosa Wevers tijdens de Full Spectrum Curatorship Programme. Fotografie: Pieter Kers | beeld.nu


Deel

Residencies & workshops archive