EN

Archief

Tentoonstelling
Tentoonstelling

Out of Office

This isn’t working for us

10 februari 2023
— 30 april 2023
12:00 — 17:00


Locatie: IMPAKT Centre for Media Culture
Openingstijden:
Woensdag t/m zondag, 12:00 – 17:00 uur
Elke zaterdag: Overbodigheidscoördinator, 14:00 – 16:00 uur

Tickets:
€5,- (Regulier) of €4,- (korting CJP, Upas, student, <18)
Tickets

Verlengt tot 30 april

Onze agenda’s zijn overvol, ons werk definieert wie we zijn en uitputting ligt voortdurend op de loer. De uitwassen van de huidige door technologie gedreven werkcultuur komen niemand onbekend voor. Efficiëntie is de norm geworden en permanente beschikbaarheid een vanzelfsprekendheid. Van 10 februari t/m 30 april 2023 presenteert IMPAKT Out of Office: een tentoonstelling die onze uitputtende obsessie met productiviteit zichtbaar maakt en ter discussie stelt. Hoe kunnen we ruimte creëren om op adem te komen?

Wie dacht dat technologische ontwikkelingen de mens zouden bevrijden van arbeid komt bedrogen uit. Algoritmen optimaliseren de arbeidsproductiviteit, zonder oog voor de mensen die het werk doen. Apps en platforms pushen iedereen om de ‘beste’ (lees: meest productieve) versie van zichzelf te worden. In de huidige neoliberale maatschappij zijn we voortdurend aan het werk, denken we aan werk, of voelen we ons schuldig omdat we niet aan het werk zijn. De titel Out of Office refereert aan de overbekende automatische afwezigheidsmelding, maar kan evenzeer worden gelezen als een verwijzing naar hoe ons werk ons volgt, waar we ook gaan of staan. De pandemie bracht de bestaande problemen op de arbeidsmarkt naar boven, en opende voor velen de ogen. Wereldwijd heroverwegen mensen hun prioriteiten in werk en leven. Begrippen als ‘the great resignation’ en ‘quiet quitting’ deden hun intrede.

De kunstenaars in de tentoonstelling reflecteren op hun eigen positie en de veranderende betekenis van werk in onze samenleving. Ze stellen nieuwe ontwikkelingen ter discussie en onderzoeken het subversieve potentieel van conventies zoals de auto-reply, het cv en de achturige werkdag. Een baan vereist niet alleen dat je presteert, maar ook dat je een rol aanneemt waarin je gewenste taken en sociale handelingen uitvoert. Out of Office neemt deze inherente performativiteit – de rol die we spelen wanneer we werken – als uitgangspunt, en onderzoekt mogelijkheden tot verzet en kritiek. Op de moderne werkplek worden niets doen, niet komen opdagen of collegiale steun daden van verzet tegen een systeem waarin winst, efficiëntie en optimalisatie centraal staan. Hoe kan dit verzet worden uitgebreid om aan te zetten tot collectieve actie en solidariteit? 

Met werken van: Noa Marthe Prins, Alina Lupu, Sam Meech, Adrian Melis, Mario Santamaría, Tytus Szabelski, Pilvi Takala, Total Refusal en 996.icu.
Curator: Marijn Bril
Tentoonstellingsontwerp: Zalán Szakács

Met steun van: Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creative Industrie, Mondriaan Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en het Creative Europe Culture Programme van de Europese Unie.

 

Publiek programma

OPENING
Graag nodigen we je uit voor de feestelijke opening van Out of Office op:

10 februari
18:00 – 20:00 uur
IMPAKT (Lange Nieuwstraat 4, Utrecht)

Met een nieuwe performance van Noa Marthe Prins. De kunstenaar voor “high effort art gossip” Noa Marthe Prins staat bekend om de kritische verhalen en observaties over instituties, structuren en fenomenen binnen de Nederlandse culturele sector.

RSVP

 

WINDOW OF OPPORTUNITY: PERFORMANCE DOOR ART GOSS
Graag nodigen we je uit op 23 maart voor de tweede performance van Noa Marthe Prins in het kader van de tentoonstelling Out of Office. WINDOW OF OPPORTUNITY is een textiel dat Noa Marthe Prins in de loop van de tentoonstelling maakt.

Donderdag 23 maart
20:00 – 21:00 uur
Locatie: IMPAKT (Lange Nieuwstraat 4, Utrecht)

Info & tickets


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief

Website by HOAX Amsterdam